Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Wat maken we mee


2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | Eerdere berichten

December | November | Oktober | September | Augustus | Juli | Juni | Mei | April | Maart | Februari | Januari

27-05-2019
Fatouta onze grote vriend

 

We krijgen geregeld de vraag hoe het nou met onze mooie rooie gaat.
Fatouta komt uit Egypte, we hebben hem zelf opgehaald en hij is toen samen met Bebo en Belia meegekomen.
Bebo en Belia hebben ondertussen al hun huisje hier gevonden, Fatouta das een ander paar mouwen. Maar dat weten jullie.
Fatouta heeft een enorme wond op zijn rug die maar slecht geneest. Daar is nogal wat discussie omtrent geweest op Facebook. Er waren mensen die vonden dat hij de spuit moest krijgen, hij zou een ondraaglijk leven leiden. Gelukkig kregen we vooral hartverwarmende reacties.
De wond van Fatouta is nog altijd behoorlijk groot, maar ziet er enorm kalm uit. Het is mooi roze en zeer rustig. We zijn nog altijd met een ander onderzoek bezig, en ook heeft onze dierenarts de mening gevraagd van een professor.
Hopelijk weten we volgende week weer een beetje meer, maar dat laat Fatoutaatje niet aan zijn hart komen, het is zalig ventje!!
Hij kletst ons de oren van de kop, en hij geniet van onze aanwezigheid. Hij is lekker alert, speels, en is een beetje verliefd op Ella
Fatouta kan nu via een 'hordeur' contact maken met andere katjes en als hij Ella ziet, verschijnen er hartjes in zijn ogen
Gisteren mocht hij even een wandeling maken, op verkenning. Nou, dat vond ie maar wat gezellig! Kijk maar eens mee in het filmpje enne... Ella komt ook eventjes in beeld, ze mocht met zijn tablet spelen

27-05-2019
Hoogzwanger en nu aan het bevallen


ps het zijn

We waren er net op tijd bij, bij onze nieuwe opvanger Lis.
Ook Lis komt van een vakantiepark, ze was hoogzwanger en de melders waren erg bezorgd. Lis kwam aan de deur bedelen om eten, of misschien wel voor meer hulp...
Gelukkig konden we een veilig plekje maken bij onze opvangmama, en het was nodig! Drie dagen later, vandaag, was het dan zover!
Lis heeft momenteel drie baby's gekregen, we weten niet of er meer in aantocht zijn. Ze doet het super!! Onze kersverse mama.
Lis laat haar opvangmama toe in haar kleine wereldje, dus we hebben er alle vertrouwen in

ps Het zijn er bij drie gebleven

27-05-2019
Fientje naar universiteit Luik

De afgelopen twee dagen zijn heftig geweest voor Fientje. Het ging helemaal de verkeerde kant uit. Ze wilde niet eten, lag er maar wat apathisch bij, last van de niesziekte, kortom: ze kwam in een enorme dip.
Ze is vorige week geopereerd aan haar oor, omdat daar een poliep in zat, maar onze dierenarts zei dat er veel meer met haar aan de hand was. Er was iets, waar men de vinger niet kon opleggen.
Op deze manier verder gaan zou verkeerd aflopen, ze was al behoorlijk aan het verzwakken.
Het was: of euthanasie, of een CT- scan laten maken van haar oren in Luik, om te zien wat er nou aan de hand was. De keuze was snel gemaakt.
We belden naar de spoedafdeling van de universiteit Luik, en we konden de volgende morgen meteen terecht... Er werd ons ook voorzichtig verteld dat er hoge kosten zijn aan een spoedbezoek, maar het is wat het is. Zo kon het ook niet langer.
Voordat er überhaupt een operatie gedaan kon worden, zouden alle onderzoeken, scans, verblijf en inbouw maagsonde samen alvast 1000 euro kosten. Slik...
Alles voor ons meisje, het moet dan maar.
Fientje is een zeer kwetsbaar, bang katje, daar moesten zij ook rekening mee houden, want ze laat zich ook niet zomaar behandelen...
Op de grote scan was het zichtbaar dat het mis was met haar oren, EN haar darmen. Het was zelfs zodanig ernstig, dat beide gehoorgangen eruit moeten, een zeeeeeer ingewikkelde, delicate dure operatie (850 euro per oor). Ook was er een verdikking in de darmwand, ook dat moest uitgebreid onderzocht worden. Maar dat laatste hebben we even on hold gezet.
Ons Fientje heeft nu al zoveel moeten ondergaan...
Er is een maagsonde ingebouwd (slangetje via hals naar maag), zodat ze krachtvoer kan krijgen zonder er zelf iets voor te doen. Eerst moet Fientje aansterken, dan bekijken we de verdere plannen...
Alles moet voor ons meiske ook nog haalbaar zijn, dus vandaag mocht ze mee naar huis. Eerst de komende dagen zien of het lukt met de maagsonde, of we haar sterker kunnen maken. Als dat lukt, kunnen we verder praten, maar voor nu.. pas op de plek.
We willen echt alles voor onze lieve schat doen, de 1000 euro hebben we met alle liefde betaald, maar als er nog meer operaties bij gaan komen, vrees ik dat we weer moeten leuren bij jullie, in de hoop dat we samen de kosten kunnen dragen. Voor een vzw zonder subsidies, is het een enorm hoog bedrag natuurlijk.
Lieve Fienepien, kom nu maar eens goed tot rust in je vertrouwde omgeving, je krijgt nu de nodige medicijntjes door de maagsonde en de o zo belangrijke voeding. We duimen voor jou, liefje. En als jij operaties nodig hebt? Dan krijg jij deze, sowieso x

27-05-2019
Vijf kleintjes in kippenhok

Ook zijn er deze week 5 kleintjes uit Lanaken bij ons binnengekomen.
Een tijd geleden, beviel er een poes in een kippenhok. De meldster liet het zo en gaf moeder de ruimte om voor haar kleintjes te zorgen.
Maar twee weken geleden was het gehele gezin plots verdwenen tot vorige week... Ineens zaten de 5 kittens terug in het kippenhok, ondertussen mobiel geworden. Helaas geen mama aanwezig..
De kleintjes hadden reuze honger, dus werden ze voorzien van een bakje eten waar gulzig van gegeten werd. Hun bedje werd voorzien van stro, de kippen werden elders gezet.
We werden gebeld en besloten het gehele nestje over te nemen.
Er bleken twee van de vijf toch behoorlijk ziek te zijn. Slapjes, niet meer willen eten, spuitdiarree, kortom: diepe ellende. Na enkele ritjes naar de dierenarts, onderhuids vocht en de nodige medicijntjes, gaat het al wat beter met ze.
Wat een schattige snoetjes hebben ze toch, op de foto zien jullie Spookje

23-05-2019
Door oog van de naald

De velden worden weer besproeid, landbouwgif wordt gebruikt met de nodige risico's...
En deze week viel er een onschuldig slachtoffertje, nl. een hoogzwanger schuw poesje.
Ze kreeg stuipen, het gif was haar lichaampje binnengedrongen.
We zijn onmiddellijk gaan rijden om haar zsm op te halen en rechtstreeks door te brengen naar onze dierenarts. Een race tegen de klok!
Ze was er erg slecht aan toe, maar onze dierenarts ging keihard zijn best voor haar doen. Ze werd onder narcose gebracht, aan het infuus met de nodige medicijnen. Het was nog spannend of ze de nacht zou halen, onze duimen draaiden overuren.
De volgende ochtend kregen we het prachtige nieuws dat ze uit de acute fase en gestabiliseerd was! YES!!!
Er zat wel een donkere zijde aan haar schrijnend verhaal. Ze was hoogzwanger en haar kleintjes hadden het niet gehaald, zij waren gestorven in haar buik.... RIP lieve ukkies.
Mama is behoorlijk schuw en behoorlijk over haar toeren.
Ze is gesteriliseerd en nu komt ze even bij bij onze vrijwilligster. We gaan  zien hoe schuw ze is,  ze heeft een hoop te verwerken, maar ze is gered... Door het oog van de naald.

21-05-2019
Op een ongewone manier ter wereld gebracht

Cleo werd gevangen door een zwerfkattenproject. De bedoeling was sterilisatie en terug naar de oude plek... maar daar kwam ineens iets tussen...
Tijdens de sterilisatie kwam men er achter dat ze dragende was, de baarmoeder was er zelfs al uit, dus moesten de kittens ter wereld worden gebracht. Helaas prematuurtjes.
Mama was behoorlijk van slag, na de operatie. Wakker worden na een buikoperatie en ineens 3 kittens aan je buik. Ze was ineens een mama.
De familie werd bij ons opvanggezin ondergebracht, waar ze op adem kon komen. Wennen. Voor haar kindjes kon zorgen.
Mama zou onbenaderbaar zijn, maar tot nu toe valt het reuze mee.
Helaas stierf de eerste nacht al 1 van haar kindjes. Het was zo zwak, zo klein.
Ondanks de zware operatie kroop mama Cleo bij haar overige twee kittentjes. Ze mochten bij haar drinken, ook al was ze van de wereld.
Maar toch baarde Cleo ons zorgen, ze was te rustig, ze leek eerder ziek.
Na overleg met onze eigen dierenarts, besloten we in te grijpen.
Cleo was vreselijk beroerd geworden.
We wilden niet dat ze straks een ernstige ontsteking zou krijgen, haar gezondheid was de allergrootste prior!!
Ze kreeg medicijnen en dat deed haar enorm veel goed. Ze werd alerter en begon bezorgd te worden over haar kroost. Ze kwam toch maar even spieken, toen haar kittens gewogen werden. Goed teken!
Al die tijd verzorgde ze haar kleintjes niet, maar nu, voor het eerst, begon ze hen te wassen en voelde ze zich echt mama <3

We hielden ons hart vast voor deze familie, het was echt nog even heel spannend allemaal, maar nu kunnen we voorzichtig opgelucht ademhalen.
Na zo'n slechte start, te jong geboren kleintjes, hadden we er even een hard hoofd in. Maar de zon is weer gaan schijnen, ons gezinnetje.
Onze mooie mama en haar baby's krijgen nu een ECHTE start!

21-05-2019
Welkom Jack en Jill

Ze blijven maar binnenstromen, de kleine ukkepukken.
Broer en zus werden plotseling gevonden in de tuin van de melders. Geen mama in de buurt, de kittens nog nooit eerder gezien.
Rara hoe kan dat nou?
Nou, dit is wel heel naar, en buiten zouden ze zichzelf niet redden, Jack en Jill (foto) werden daarom binnengenomen.
Na wat telefoontjes, waren wij de derde die gebeld werden.
Gelukkig hadden we een plekje vrij, kom maar lieverds!
Gelukkig stelt de familie het goed, ze eten prima en voelen zich erg op hun gemakje. Welkom Jack en Jill!

21-05-2019
Het herenigd gezinnetje <3

Even een foto van mama Mae en haar zes kleintjes.. Weten jullie nog: het gezinnetje uit de papierafvalcontainer.
Mama was erg getraumatiseerd en de hereniging met haar zes kleine baby's was toch eventjes spannend.
De eerste twee dagen kon ze nog niet zo relaxt liggen en zat haar angst erg diep.
Maar vandaag is daar verandering in gekomen
Haar oogjes worden kalmer, haar houding meer ontspannen.
We mochten vandaag haar kleintjes even wegen en jeetje, wat zijn ze nu al goed aangekomen in gewicht! Mamaatje wat ben jij een kanjer zeg!
Kijk nou eens naar dat lieve babysnoetje onder haar kinnetje, machtig

21-05-2019
Piep!

Ook nu zijn er weer vier kittentjes bij ons gearriveerd.
In een tuin in Maasmechelen, besloot een schuwe mamapoes te bevallen van vier kittentjes.
Bij de buren worden er een aantal zwerfkatten gevoerd, waar mama eigenlijk ook bij hoorde.
De hele groep werd steriel gemaakt, echter... deze dame was nieuw en onbenaderbaar.
Daar kwamen natuurlijk kittens van, maar deze begonnen na een tijd al wat rond te lopen in de houtschuur. Mama kwam niet altijd meer, die was vaak elders te vinden.
De vangkooi werd op scherp gezet, maar ja.. erin trappen? Dat deed ze niet.
We hoorden dat er marters en vossen rondom de houtschuur slopen, dus het werd de hoogste tijd om de vier nieuwsgierige koters binnen te halen, voordat zij ten prooi zouden vallen.
In de eerste instantie was het vangwerk, ze kropen diep weg achter de houtsnippers, maar onze veldwerkster was resoluut en hoppa. Allemaal de reismand in!
Vangkooi weer scherp voor de mama en naar huis met de kleine aapjes.
De angst bleek maar kort, de kleintjes konden snel een knop omzetten en genieten nu van de menselijke aandacht!
Welkom Kitty, Angela, Skipper en Raffi (foto)!

21-05-2019
Welkom Bram

De schrijnende meldingen gaan helaas gewoon door...
Dit is Bram, hij werd gevoerd door de meldster, maar de laatste dagen mankte hij en schreeuwde hij de boel bij elkaar, waarschijnlijk van de pijn. Ze kon hem niet gewoon vangen, dus werden we gebeld of we konden helpen.
Een dier in nood...we komen eraan!
Schuw of niet, hij had dringend hulp nodig. Gelukkig zat hij heel snel in de vangkooi en konden we de volgende ochtend meteen met hem terecht bij onze dierenarts. Het letsel aan zijn pootje viel gelukkig mee, maar hij heeft ernstige spondylose aan zijn wervels, dat kan enorm veel pijn veroorzaken.
Met de sneltest bleek hij ook nog eens fiv+ te zijn, dus de Western Blot test is inmiddels ook aangevraagd. Arme Bram is nog behoorlijk onder de indruk, maar we gaan zijn pijnklachten verlichten met medicatie en supplementen speciaal voor zijn gewrichtjes. Hopelijk gaat hij zich dan al snel wat beter voelen. Nu mag hij gaan bekomen van zijn zwerversleven, een veilige plek binnen of buiten, zijn natje en droogje, alles wordt vanaf nu voor hem verzorgd...
Welkom lieve Bram

21-05-2019
De kittens blijven binnenstromen

Ook nu weer twee moederloze kittentjes, ditmaal uit Houthalen.
De meldster vond in haar garage vier kleine kittentjes ( oogjes nog dicht, navelstrengetje aanwezig). Helaas was er al 1 kleintje gestorven... rip.
De overige drie kittentjes werden in een doosje gelegd en op terras gezet in de hoop dat mama snel terug zou komen. En ze kwam terug, inderdaad... maar ze nam uiteindelijk maar 1 kittentje mee.
Maar de uren verstreken, mama kwam niet terug. De twee achterblijvertjes werden onrustig, begonnen te schreeuwen, het weer koelde ook af, dit was foute boel.
We konden niet langer wachten, we besloten in te grijpen.
Van mama en haar kleintje was geen enkel spoor, verdorie toch.
De twee kleintjes zijn met ons meegegaan en in de tussentijd wordt er gezocht naar de familie. We vergeten hen niet, kan ook niet..
Welkom Jhin (foto) en Nami

17-05-2019
In een papierafvalcontainer

Moederpoes was hoogzwanger, ze wist dat ze elk moment kon bevallen en zocht een beschermd plekje, althans... dat dacht ze.
Ze koos voor een container met heel veel papier. Lekker warm, dat was het perfecte plekje.
Ze beviel van een zesling, ja... een groot nest. Alles ging oke, totdat... de mensen weer terugkwamen, het werk opnieuw begon. Machines werden aangezet en zij werd gespot.
Ze is een bekende van het bedrijf, ze woont al bijna een jaar op het terrein. Muizen en ratten vangen, ze was nuttig. Maar nu zagen ze haar kleintjes en dat, dat was toch niet de bedoeling.
In het verleden werden de kleintjes doodgeslagen tegen de muur, maar nu kregen ze voor het eerst een kans. Ze werden uit de container gevist, mama schoot weg. Ze werden op een karton gelegd midden op de werkplaats. Daarna gingen de werkmannen weer naar huis.
De volgende dag, tegen het middaguur, werden wij gebeld.
Mamapoes had drie kittens terug naar de container gesleept, de overige drie lagen nog steeds op het karton, ondertussen onderkoeld.
De kittens 'kapotslaan' wilde de werkman nu niet doen, ze moesten echter allemaal weg.
Onze veldwerkster liet alles uit haar handen vallen en dook in haar auto, een snelle rit naar het bedrijf. De drie onderkoelde kittens hadden onmiddellijke zorg nodig, dat was ons plan. Mamapoes zouden we dan vangen, vervolgens de overige drie meenemen, zodat het gezin herenigd kon worden. Maar het plan werd niet getolereerd.
We moesten ook de andere drie tevreden kittentjes meenemen, weg uit de container. Het papier zou die middag worden geplet, dus als wij ze niet meenamen... zouden ze hun eigen maatregelen wel treffen. BOEM, klap in ons gezicht.
Mama werd met een stok verjaagd.
Je snapt het al, zes kittentjes werden in allerijl naar hun tijdelijke opvangmama gebracht, zodat de vangkooi op scherp kon worden gezet voor de mama. Ja, ze mocht blijven voor de muizen en de ratten te vangen, ehmmm NEEN! Zij hoort bij haar kittens, nergens anders!
Ondertussen kreeg de zesling hun flesje en ja hoor... mama zat in no time in onze vangkooi
Waarom vraag het ons niet, maar zij werd ( tot wij kwamen) naast de brullende zaagmachine gezet, waardoor ze in grote paniek ineengedoken lag. Jongens toch....
Onmiddellijk werden zij en haar kittentjes herenigd, maar het was allemaal eventjes teveel. Zoveel trauma.
Ze liet haar kindjes links liggen en was niet meer op haar gemak. Ondertussen gaven we haar kroost het flesje, in de hoop op... En eindelijk, gisteravond laat liep ze voorzichtig naar haar baby's en vleide ze zich bij hen neer. Het was oke....
Later natuurlijk een update, maar voor nu is het goed, stapje voor stapje.

17-05-2019
Kleintje toch

We kregen gisteren een melding uit Tongeren.
Een mamapoes en haar kleintje, een ziek katertje van ongeveer 4 weekjes oud.
Omdat haar kleintje dichtgeplakte oogjes had van de niesziekte, was het van groot belang dat hij meteen in de opvang kwam. En maar goed ook, want zijn oogjes waren helemaal opgezet , hij kon zijn oogjes totaal niet meer opendoen.
Maar hij was altijd saampjes met zijn mama, en natuurlijk willen we hen niet scheiden!
Daarom staat nu de kooi ook open voor mama, in de hoop haar zsm te vangen, snel te herenigen met haar zoon.
Tot die tijd zorgen wij goed voor haar lieve kleintje, en kunnen we zijn oogjes eens goed gaan verzorgen. Komt goed lieverd, we doen heel hard ons best voor jouw mama

10-05-2019
Drie ukkies

Gisteren kregen we een bezorgd telefoontje.
De buren van de meldster hebben een stalletje zonder dieren.
Onlangs werd het stalletje gesloten vanwege het slechte weer, niet wetende dat daar een nestje kittens lag...
Gisteravond hoorde men een luid gepiep uit de stal komen. Ojee!
Onmiddellijk is men gaan kijken en ja hoor... daar lagen drie kleine schreeuwende kittentjes. Mamapoes was nergens te bespeuren.
De kittens werden warm gelegd, maar ze hadden dringend voeding nodig...
Uiteindelijk zijn wij gebeld en we besloten de kittens veilig onder te brengen. Na een warm flesje melk vielen ze als een blok in slaap.

Natuurlijk vergeten we mama niet en de melders gaan op zoek. Ook wordt de vangkooi in gebruik genomen... Duimen jullie mee?

De kittentjes zijn in elk geval tevree, en deze rode deugniet is nog maar net binnen en zegt nu al: Deze fles is van MIJ!

10-05-2019
"Ik moet hem niet meer"

Daar is onze nieuwe vriend, Ferre!
Ferre komt uit Kinrooi, hij was aangevallen door een aantal honden. Gelukkig nam iemand hem op, om hem thuis te verzorgen, maar hij kwam echter niet overeen met de eigen katten. Ferre werd erg gedomineerd met als gevolg, dat hij uit angst achter de wasmachine kroop.. Arm manneke.
De vraag kwam, of wij hem misschien wilden opvangen. Ja hoor, komt u maar!
Wat een leukerdje ben jij zeg! Zo'n lekkere snoet, zo aandoenlijk
Je werd gecheckt op chip en verhip! Jij had een baasje!
Nou -konden wij iemand vast heel erg blij gaan maken- dachten we.
Toen we de dame opbelden viel het even stil, toen we vroegen of ze haar katje misschien kwijt was. Na een lange pauze kwam er een pijnlijke zin door de hoorn: "Ik moet hem niet meer." Pardon? Wat zegt u? "Ik moet hem niet meer" klonk het koel.
Toen vielen wij even stil...
"Mogen wij vragen waarom u hem niet meer wilt?"
"Hij doet het binnen, moet ik niet hebben."
Nou, en dat was het dus Ferre, jij was niet meer welkom.
Twee onschuldige oogjes keken ons aan. Prrrriet! Zijn staartje fier in de lucht, zijn rug gekromd, pootjes gestrekt, zijn kopje gaf ons ontelbare duwtjes tegen de knieën. Slalommend tussen onze benen vergaten we de onverschillige stem, en was een knuffelsessie het gevolg.
Nou jongen, welkom bij ons, wij willen jou heeeeeeel graag in onze opvang

03-05-2019
Welkom kleine ukkies

Daar zaten ze dan, bang en dicht bij elkaar, met grote ogen te kijken naar die vreemde mensen. Mamapoes was nergens te zien...

Gelukkig werden ze opgemerkt en konden de kleintjes bij ons binnenkomen.
Heel dapper werd er geblazen en een poging gedaan uit te halen met die kleine stoere pootjes. Maar het maakte geen indruk op ons Liefdevol namen we hen op, en eenmaal tegen het warme lichaam van de opvangmama en met de nodige gemoedelijke streeltjes, gaven zij zich al snel gewonnen en hoorden we een voorzichtig gespin uit de keeltjes komen.

Welkom lieverdjes, tijd om te spelen, ravotten en alle zorgen te vergeten!
Oh, en natuurlijk moeten we wel even de gewichtjes checken! Kom maar eens even hier ukkepuk

03-05-2019
Vier moederloze ukkies rijker...

De meldster had vier kleine kittentjes gevonden, de oogjes nog dicht en helaas geen mamapoes te zien... Zo schrijnend!
De kleintjes waren helemaal nat en heel hard aan het roepen, dus er moest meteen worden ingegrepen.
Ze werden snel drooggewreven en in een warme trui gewikkeld.
Toen we gebeld werden, sprongen we meteen in onze auto, de kleintjes moesten zsm in onze couveuse!
En daar zijn ze dan, Yuumi, Salem, Yorick en Rengar. Enne... ons eenlingetje Yari ( eigenlijk Yara, bleek meisje te zijn ), kreeg er ineens een hele familie bij, zo fijn voor haar! Nu niet meer alleen
Onze nieuwe familie schatten we rond de 5 daagjes oud, en ze maken het goed. Eventjes was de fles wat raar, maar zodra de melk werd geproefd, waren ze vertrokken!
Welkom lieve kleintjes...Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg