Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Wat maken we mee


2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | Eerdere berichten

December | November | Oktober | September | Augustus | Juli | Juni | Mei | April | Maart | Februari | Januari

22-12-2008
Officieel statement aangaande de situatie rondom Dierenthuis


Naar aanleiding van alle (media)commotie rondom Dierenthuis is ons van diverse kanten gevraagd om onze visie op het geheel weer te geven. In eerste instantie wilden we ons afzijdig houden. Echter gezien het gegeven dat Dierenthuis ervoor gekozen heeft op hun website te doen uitschijnen dat wij een klacht hebben ingediend bij het LID ivm de slechte verzorging van hun dieren, willen wij nu toch met een officieel statement komen.

Op de eerste plaats willen we benadrukken dat wij volledig achter de doelstelling van Dierenthuis staan en wel de laatsten zijn die Dierenthuis om wat voor reden dan ook weg willen hebben op hun huidige plek. Het is een prachtig initiatief om een situatie te scheppen waarbij onplaatsbare dieren de rest van hun leven mogen blijven en wij juichen dit dan ook toe.

Wij hebben inderdaad na ons bezoek, 1 jaar geleden, contact gezocht met het LID, echter niet vanwege de reden die Dierenthuis wil laten doorschemeren. Het is er schoon en het ziet er allemaal netjes verzorgd uit en ook het gros van de dieren ziet er bijzonder goed uit. Hier hebben wij niks op aan te merken.

De reden waarom wij niet achter het beleid van Dierenthuis staan, ligt in hun definitie van onplaatsbaar. Wij hebben daar enorm veel plaatsbare katten gezien vorig jaar en dat is wat ons zorgen baart. Stankoverlast, schoonheid van de leefomgeving, de achterliggende gedachte, bestemmingsplannen en wat al niet meer… Dit zijn absoluut geen zaken waar wij ons zorgen over maken. Ons hart gaat volledig uit naar alle plaatsbare dieren die op dit moment aanwezig zijn binnen de muren van Dierenthuis én de plaatsbare dieren die nog gaan binnenkomen.

Wij hebben jarenlange ervaring met het plaatsen van katten. Inmiddels zijn dit er zo’n 500 op jaarbasis. Ook bij ons gaat niet alles perfect, dat kan niet als je op grote schaal met levende wezens werkt. Echter wij plaatsen jaarlijks niet alleen kittens en gezonde volwassen dieren, maar ook zieke dieren met o.a. leucose, aids en neurologische afwijkingen. Daarvan komen er maar enkelen terug in onze opvang. Dit kunnen we bewerkstelligen door een goede selectie en nazorg. Chronisch zieke katten komen vrijwel nooit retour. Kittens lopen meer risico om in een opwelling aangeschaft te worden. Mensen denken echter goed na over de aanschaf van een zieke of schuwe kat.

Mits het getal 900 dat veelvuldig in de media terugkomt klopt, heeft Dierenthuis sinds ons bezoek 1 jaar geleden ongeveer 400 nieuwe dieren aangenomen. Hoe ziet het er over 10 jaar uit? Deze manier van werken is op de lange termijn niet vol te houden. Er werd ons vorig jaar verteld dat men graag wilde uitbreiden naar 1000 dieren; met dit aannamebeleid zou dat betekenen dat Dierenthuis over ongeveer 3 maanden VOL is. En dan? Inmiddels horen we in de wandelgangen dat Dierenthuis wil uitbreiden naar 2000 dieren, maar dan nog, het lange-termijn probleem blijft.

U hoort ons niet beweren dat elke kat plaatsbaar is bij mensen thuis of dat wij nooit inschattingsfouten maken; ook wij moeten soms uitwijken naar andere oplossingen voor de allerschuwsten die echt niet gelukkig zijn binnen de muren van een huis. Voor deze dieren is onder andere Dierenthuis de juiste plek, waar zij een fantastisch leven kunnen hebben. Wat wij dan ook graag zouden zien is dat het selectiebeleid aan de poort vele malen strenger wordt, we zagen zoveel plaatsbare dieren in Dierenthuis, katten die niets liever willen dan menselijke aandacht en een plekje op de verwarming bij hun eigen speciale mensen thuis. Deze dieren zitten niet noodzakelijk slecht in Dierenthuis, hoewel het ten tijde van ons bezoek toch wel erg koud was in de stallen. Deze situatie kan inmiddels verbeterd zijn, dat weten wij niet uit eerste hand. Deze sociale dieren houden echter wél een plekje bezet voor de echt schuwe katten, de dieren waar Dierenthuis volgens hun doelstelling voor bedoeld is. Hoewel we er ons van bewust zijn dat diverse regelgevingen het moeilijk zullen maken, zouden wij het een goede zaak vinden om, naast een strenger aannamebeleid, te kijken wat de opties zijn voor herplaatsing van dieren die nu in Dierenthuis leven en die daar niet noodzakelijkerwijs thuishoren.

Een tweede punt welke ons zorgen baart was het feit dat gezonde katten tussen aidskatten lopen. Door ons initiatief Buddykat, een tijdelijke opvang speciaal gericht op aidskatten, hebben wij veel ervaring met deze dieren. In een grote groep katten breekt er altijd wel een keer ruzie uit, er is dus een besmettingsrisico. En dan hebben we het alleen maar over aids. Er zijn nog tal van andere overdraagbare ziektes. Te veel dieren bij elkaar verhoogt het risico van ziekteverspreiding. 800 katten bij elkaar laten lopen is gezien onze ervaringen geen haalbare kaart. De schimmelinfectie die 3 jaar geleden bij Dierenthuis woedde (waar overigens zeer adequaat op gereageerd is destijds) zal vele betrokkenen nog in het geheugen gegrift staan. Waarom geen kleinere groepen vormen en ook bij de aanname van zieke katten kritischer zijn? We hebben begrepen dat de aidskatten inmiddels wel in een kleinere groep gehuisvest zijn, maar nog steeds samen met gezonde katten. De belofte die bij de verhuizing werd gemaakt dat de aidskatten apart zouden komen te wonen zoals dit voor de leucose-katten al het geval is, is tot op heden nog niet waargemaakt.

Waar het ons dus met name om gaat is de definitie van onplaatsbaar. Onze organisatie is het levende bewijs dat het wel kan. Zo plaatsten wij dit jaar 7 aidskatten en nummer 8 gaat nog volgen; 2 leucosekatten, 3 blinde katten, diverse dieren met een neurologische afwijking etc. Iedere keer opnieuw kiezen toegewijde dierenvrienden voor een zieke of gehandicapte kat uit onze opvang. Dit is prachtig om te zien.

Laat Dierenthuis blijven doen waar ze voor staan; wat ons betreft op hun prachtige terrein in Aarle-Rixtel, maar laat het aannamebeleid een stuk kritischer worden én kijk naar de mogelijkheden voor herplaatsing van een deel van de huidige bewoners!

Wij verzoeken eventuele pers om dit statement alleen in zijn geheel te kopiëren of op zijn minst naar het gehele statement te linken.

21-12-2008
Een gedachte voor de feestdagen

Respect
 
Alle levende wezens op deze wereld, onze aardbol vol welvaart
alles wat ademt, een hart heeft en pijn/vreugde ervaart
hebben behoefte aan veiligheid, voedsel en onderkomen
Naast vele mensen zijn ook van triljarden dieren het leven weggenomen
 
Ganzen worden gemarteld door trechters voor ons eetgenot
Varkens tegen elkaar aangedrukt in het donker wachten op de dood en hebben geen beschermgod
Dansende beren, opgesloten tijgers, aan ketting gebonden apen
Zwerfhonden die wachten op de dood met de mens als moordwapen
Zwerfkatten die bekogeld worden met stenen en de dood in het kanaal wacht
Die prachtige koe in de wei, gedood met electrische schokken voor de slacht
 
Eenzaamheid is niet te omschrijven
Pijn, onbegrip, de dieren willen liever van deze wereldbol wegblijven
 
Niemand die hen respecteert,
niemand die hen waardeert
accepteert
maar eerder worden gemanipuleerd
met de zwaarste wapens die er bestaan
Mensen.... macht.... hoe kunnen dieren ooit een eerlijke strijd aangaan?
 
Sta soms even stil bij hun onzichtbare, stille leed
Niemand hoort achter die grote donkere deuren hun wanhoopskreet
 
Sluit de dieren in uw armen en toon respect
een aai, een gebaar, een liefde onbedekt
 
Ik kus elk dier in gedachte en sla een beschermende arm om hen heen
 
Levende wezens zijn niet alleen maar mensen.... is dat niet iedereen?
 
 
Sabine
 

12-12-2008
Vervroegd kerstcadeautje voor onze vrijwilligster
Dit briefje trof een van onze vrijwilligsters voor haar voordeur aan, in een plastic zak met een zakje droogvoer, 4 blikken natvoer, een voerbak en een belletje. Naast deze plastic zak stond een reiskooi met een poes erin. Roezemoesje dus. Een prachtige statige oudere dame, zomaar ergens afgezet. Ze ziet er goed uit, alleen haar oogjes moeten verzorgd worden, die zijn licht ontstoken. Een nieuw vlooienbandje had ze om... Een nieuw mandje was zeker teveel gevraagd?Geen zorgen hoor meisje, hoewel je gedumpt bent, had je op geen betere plek gedumpt kunnen worden. We gaan voor jou het allerbeste baasje van de wereld zoeken!

06-12-2008
Kerstdiner voor onze opvangers!


06-12-2008
Voeractie

Afgelopen weekend hebben onze vrijwilligsters Sabine en Marieke weer voer ingezameld bij de Albert Heijn in Maastricht! Dit is de buit:

 

Goed gedaan Sabine en Marieke, en dankjewel aan alle gulle gevers en de Albert Heijn!Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg