Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Wat maken we mee


2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | Eerdere berichten

December | November | Oktober | September | Augustus | Juli | Juni | Mei | April | Maart | Februari | Januari

29-08-2020
drie kleine kleutertjes

Deze week kregen we een melding uit Gellik. In een verlaten paardenstal zouden zich enkele kittens bevinden die bang en mager zouden zijn.
Een voorbijgangster had hen gespot, een week later zaten ze er nog.
We gingen eens poolshoogte nemen!
Inderdaad, drie schuwe kittentjes werden ook door ons gezien. Ze zagen er wat mager uit, dus besloten we onze vangkooi op scherp te zetten!
Het duurde niet lang, of de nieuwsgierigheid en honger overwon de angst. We hadden hen alle drie behoorlijk snel gevangen.
Ze zijn nog wat onder de indruk en erg argwanend, maar gelukkig hebben ze een gezonde eetlust en zullen we hen nu gaan socialiseren.
Welkom Noodle, Nugget en Nacho ❤


23-08-2020
Herenigd

Het is niet evident, om moeder met kroost te herenigen. Het is altijd de vraag of het lukt.
We kregen een melding uit Maasmechelen. De tuin werd eens zalig opgeruimd! De houtstapel werd afgebroken, lekker alles naar de stort. Fijn gevoel om eens orde op zaken te stellen.
Oepsss.... Ehm. Er lag een nest hele jonge kittens onder de houtstapel! Oww. Jeetje. Wat nu?
Wij werden gebeld, maar meteen stelden wij de vraag: 'Is er een mama in het spel? Is zij aanwezig?'
Ja.
Al dagen zagen ze een zwerfpoes in de buurt van de houtstapel, zij zal waarschijnlijk de mama zijn. Maar nu? Nee, die dag was ze niet meer gezien. De werken in de tuin hadden hier een groot aandeel in. Mama is schuw, komt niet in de buurt van de mensen.
We besloten het nestje meteen op te halen en onder te brengen in onze couveuse. Maar hey, de mama? ZIJ was de spil van het gezin, ook zij moest mee. Schuw of niet, boeien.
Meteen werd onze vangkooi op scherp gezet en duimen draaien 😉
De baby's, oogjes nog dicht, kregen de goeie zorg. Maar we zaten op hete kolen. Hun mama was nu op zoek, een ontwricht gezin wilden we niet op ons geweten hebben.
En toen kwam het verlossende telefoontje... Mama zat in de vangkooi! YESSS. We sprongen een gat in de lucht!
Snel snel , we haalden haar op. Ondertussen was ons opvanggezin voor de ukkies ook al gearriveerd.
Een gezin is pas compleet als iedereen aanwezig is. Mama en haar baby's. En daar was ze dan toch, de mama. Bange mama. Ze overwon haar angst toen ze haar kleintjes zag. Niemand telde meer mee, het was enkel zij en haar kinderen.
De kleintjes kropen zo hard ze konden naar mama toe. Mama telde haar kleintjes en boem, legde zich voor hen neer. Kom maar...
Haar staartje was wel gewond, was geamputeerd door iets, de helft was eraf. Blijkbaar voelde ze de pijn niet eens.
We gaan haar natuurlijk verzorgen, naar de dierenarts, maar voor nu? Ze zijn weer samen ❤

23-08-2020
Wonderen bestaan!

We zijn ontroerd. Er is iets moois voorgekomen uit iets heel verdrietigs...
Eva kwam een 9 dagen geleden bij ons binnen onder zeer verdrietige omstandigheden.
Ze was de dag ervoor bevallen van zes kittens, waarvan er vier al meteen stierven. Eva kon en wilde hen niet accepteren. Ze wist niet wat ze ermee moest, ze voelde zich onbeholpen en onveilig. Twee van haar kleintjes leefden nog, maar ze lagen daar zo reddeloos. Geen warmte, geen voeding, Eva kon het niet opbrengen.
24 uur na hun geboorte kregen we telefoon. Er was geen tijd te verliezen, ze moesten zsm binnenkomen. De kleintjes in de couveuse, mama Eva eventjes apart. Maar we kregen haar baby's niet meer opgewarmd, ze waren ijskoud. Niks hielp.
Een paar uur later stierven ze samen in elkaars pootjes.
Ondanks alles was Eva rusteloos, was er toch een soort van gemis?
Op een andere plek namen we een schuwe mama met haar drie kittens over van een dierenasiel. Achteraf was het niet zeker of dat hun mama was. Ook zij negeerde de kittens compleet. Er was geen enkele interesse, zelfs geen klein beetje nieuwsgierigheid. We probeerden van alles om haar stress te doen verminderen. Bach druppels, relax muziek, verstopplekjes, anti depressiva, feliway., calm voer.. Niets. Er was geen enkele interesse.
Onze opvangmama moest weer gaan werken, flesjes geven was geen optie meer.
We moesten noodgedwongen de kittens verhuizen.
De kittens kwamen gistermiddag aan bij hun nieuwe opvangmama, maar hey psst... Eva zat maar 1 deurtje verder. Zullen we het gewoon eens proberen?
We wreven de geur van Eva over de kittens. Kleine kans dat dit zou slagen, maar Eva was open gebloeid, je weet maar nooit!
En toen kwam het moment.... Niels, Aura en Daantje werden naar haar gebracht.
Eva keek op en begon onmiddellijk elke kitten te wassen, van top tot teen.
Maar jongen toch, we vielen helemaal stil.
Eva draaide zich op haar rug en een luid gespin kwam uit haar keeltje. Kom maar jongens, jullie zijn vanaf nu mijn kindjes, kom maar drinken. Liefdevol sloeg ze haar pootjes om hun lijfjes en een warm gevoel van liefde overviel haar. Ze was de hele week al rusteloos, maar nu kwam er een soort van kalmte over haar.
Het was oke. Het moest zo zijn.
De dierenwereld is zo machtig mooi ❤ Voor de zekerheid krijgen de kleintjes nog een flesje, de melk van Eva moet nog wat op gang komen.
De andere mama Milly? Daar zullen wij ook onze zorg over dragen, haar welzijn is onze welzijn.
Geniet nu maar lieve Eva, na zoveel trauma heb je nu eindelijk je plekje en rust gevonden met drie kleine lieverdjes ❤

22-08-2020
Lieve Pearl is er niet meer

Onlangs vertelden we jullie over ons timide meisje.
Even een reminder:
"Zeven jaar geleden kwam ze met spoed in onze opvang, de dodenspuit keek lonkend haar kant op. Ze plaste naast de bak en de baby van haar baasje was allergisch geworden. Ze zou de definitieve spuit krijgen...
Wij namen haar op, lieten haar medisch nakijken, maar ze was behoorlijk getraumatiseerd. Gaandeweg ging het beter met haar en mocht ze opnieuw verhuizen.
Eindelijk zou de zon weer schijnen voor haar. Maar helaas.. Het duurde 7 jaar, de liefde. Zeven lange jaren totdat ze alweer niet meer welkom was. Ze was weer af en toe onzindelijk en dat werd niet getolereerd."
We hoopten zo dat we haar de ultieme kans konden geven op geluk, maar het mocht niet zo zijn..
Een paar dagen geleden zagen we iets raars aan haar. Haar rechterkant was opgezwollen. Haar halve snoetje, pootjes.. dit was echt heel erg fout. We konden meteen bij onze dierenarts terecht, waar ze meteen aan het infuus ging. Maar het beterde niet, ze verslechterde zelfs.
Ze werd geel, haar buik zwol op. Ze kreeg allerlei medicijnen, er werd bloed genomen. Maar toen kwamen de definitieve donkere wolken en haar lichtje doofde zachtjes. Ze was gestorven....gestorven aan de dodelijke ziekte FIP.
We kunnen het niet geloven, wat krijgen we nou. Pearl had nog een heel leven voor haar, wij wilden haar gelukkig maken. Waarom mocht dit niet.
Liefste Parel van ons. Jouw schelpje heeft zich gesloten, definitief. Onze mooie Pearl zal voor altijd onaantastbaar blijven, niemand kan haar nu nog pijn doen.
We gaan je missen, je lieve oogjes, je zachte vachtje, je ontluikende blik.
Ga nu maar en ontroer de nieuwe wereld. Ze zullen aan je voetjes liggen ❤


22-08-2020
Zo mager

Gistermiddag stonden er mensen voor de deur van ons asiel.
Deze kleine uk was in hun garage gevonden.
Een ineengedoken kitten, haartjes half rechtop, doffe vacht, we voelden haar ribbetjes. Liefje toch.
We namen haar over, voorzichtig, ze was zo fragiel...
Wat heb jij allemaal meegemaakt lief kleintje. Waar is je mama, waar is je familie? Ben je uitgezet, waar kom je vandaan?
We gingen meteen aan de slag. Lekker warm papje met vitamientjes. Kom maar. Wil je?
De honger was groot genoeg, meteen slobberde ze gretig alle belangrijke voedingsstoffen naar binnen. Goed zo lieverd, je hebt het nodig. Toe maar, we hebben nog meer.
Weet je wat? We gaan heel goed voor jou zorgen. Je gaat naar ons opvanggezin. Liefde, warmte, voeding, komt allemaal voor elkaar. Je bent nu veilig ❤


19-08-2020
Uit de dood herrezen

Eergisteren kregen we een zeer ernstige spoedmelding te pakken uit Hamont. Er lag een kitten in de achtertuin met stuiptrekkingen en snelle ademhaling. Even werd gedacht dat het diertje al was gestorven, maar ineens begonnen de stuiptrekkingen weer.
Er was geen minuut te verliezen!
Eigenlijk kampte de meldster met angst. Ze durfde het kitten niet op te pakken.
Onze gsm draagster sprak op haar in, omdat een veldwerkster sturen kostbare minuten verlies zou zijn. Het was nu erop op eronder.
De meldster overwon haar angst en dapper nam ze het stervende kitten mee in de auto en reed zsm naar de dierenarts waar wij al een afspraak hadden vastgelegd.
Minuten tikten weg... het was een angstig moment.
De dierenarts nam het kitten met spastische trekken over en vreesde voor haar leven.
Eerste hulp werd toegediend en ze werd aan het infuus gelegd.
Het kitten zakte weg en raakte in een coma. De dierenarts had er een hard hoofd in, maar na overleg besloten we haar nog een nacht de kans te geven....
We waren eigenlijk heel bang om haar kwijt te raken, veel kans had ze niet meer, vermoeden was: vergiftiging.
Vanmorgen belden we met een klein hartje.
'Hoe gaat het met haar?' vroegen we met een voorzichtige stem.
'Ze heeft het gered!' riep de dierenarts opgetogen! Vanmorgen zat ze rechtop met haar grote ogen en had al het eten opgegeten. Ze was behoorlijk hevig, wilde eruit! YESSSS.
'We hadden dit nooit gedacht,' zei de arts 'was dat meisje 10 minuten later gekomen, dan had dit kitten het nooit overleefd.'
Het wondertje van de dierenartsenpraktijk en onze kleine strijdster. Wat zijn we trots op haar, stoer ding!
Ze kreeg de naam Feniks ( uit de as verrezen, onsterfelijkheid).
Feniks is nu bij ons en krijgt extra vitamientjes en rust. Ze is nog een beetje wankel, dus ze heeft nog heel wat in te halen. Jij klein wonder ❤ ❤
ps dank je wel aan de meldster om de angst te overwinnen.


17-08-2020
Goya het dappere kittentje!

Achter de schermen wordt er vaak zo hard geknokt voor een heel ziek opvangertje. Er gaat verdriet schuil in de hartjes van onze opvanggezinnen, maar ook de euforie! De euforie wanneer een kittentje weer kan ademen, normale ontlasting maakt, begint te spelen of eindelijk zelf een hapje eten neemt!
Goya heeft haar broertje en zusje verloren. Zij verloren de strijd tegen een ernstige vorm van niesziekte. Gelukkig had Goya haar mama, een hele lieve bezorgde mama. Zij volgt haar kind overal...
Goya was ook enorm ziek. Braafjes onderging ze een resem aan medicijntjes, dag in, dag uit. Goya kon niet eten, omdat neus, keel tot de oren gewoonweg vol snot en slijmen zat. Dwangvoeren bleek haar redding, ze moest door het ergste heen. Goya was vaak zo moe, zo op vanwege elke kleine vorm van activiteit.
Maar hey... de inspanning werd beloond! Daar kwam de euforie! Sinds enkele dagen is Goya veranderd van een naar- adem -snakkend- moe kitten, naar een olijke speelse kitten! Dat zien wij graag 🙂
Samen met mama Perla op ontdekkingstocht.
Haar neusje is nog niet helemaal vrij, maar de kritieke fase is voorbij. Ze heeft nog een weggetje te gaan, onze dappere strijdster, maar het is zo zalig om haar blij te zien!
En mama Perla? Wanneer Goya in de mand zit voor de aerosol... dan zit ze ernaast.
Wanneer Goya haar medicijntjes krijgt, staat Perla met haar neus tegen haar kleine meid gedrukt. Wat een zalige mama! En pssst.... Goya mag nog altijd bij haar drinken, hoe lief is dat!
Goya is een dapper meisje, maar ook haar opvangmama's.


15-08-2020
Pearl

Pearl alweer in de steek gelaten
Haar naam heeft ze niet gestolen. Haar prachtige glanzende ogen zijn van een ontluikende schoonheid. Soms staan ze nog wat droevig, er schuilt veel verdriet achter deze kijkers.
Zeven jaar geleden kwam ze met spoed in onze opvang, de dodenspuit keek lonkend haar kant op. Ze plaste naast de bak en de baby van haar baasje was allergisch geworden. Ze zou de definitieve spuit krijgen...
Wij namen haar op, lieten haar medisch nakijken, maar ze was behoorlijk getraumatiseerd. Gaandeweg ging het beter met haar en mocht ze opnieuw verhuizen.
Eindelijk zou de zon weer schijnen voor haar. Maar helaas.. Het duurde 7 jaar, de liefde. Zeven lange jaren totdat ze alweer niet meer welkom was. Ze was weer af en toe onzindelijk en dat werd niet getolereerd.
Pearl was nooit meer bij een dierenarts geweest, zelfs niet voor reguliere controle, ook geen check voor blaasontsteking.
Kom maar lieve Pearl, kom maar snel weer bij ons...
Er was niets meer over van het opgebouwde vertrouwen. Ze was teruggetrokken, gespannen en enorm onzeker. Haar pareloogjes stonden dof en droevig.
Twee keer in de steek gelaten, je zou voor minder.
Ze zocht een veilig plekje bij ons, even op adem komen, even verwerken.
We zijn nu twee weekjes verder en we zien weer glans in haar oogjes. Ontspanning, glinstering, hoop. Ze gaat netjes op de kattenbak en geniet van onze kalmerende woordjes en liefdevolle streeltjes.
De zon breekt weer door, onze Pearl zal straks weer stralen, haar fluwelen kleurtjes weerspiegelend in de zonnestralen.
Parels zijn kostbaar, onze Pearl is kostbaar. Ze brengt warmte, zachtheid en ze is integer.
Ze zouden in de rij moeten staan voor haar, omdat zij het waard is ❤


12-08-2020
Onze VZW steunen

Online shoppen én ONZE VZW steunen zonder een euro extra te betalen? Dat kan. Maak kennis met @Trooper!
Surf vanaf nu naar jouw favoriete webshops, zoals Coolblue, Collishop, Hema, bol.com, booking.com en vele andere shops via:
www.trooper.be/zwerfkat
Een paar centjes van jouw aankoop gaat rechtstreeks naar onze kas. Een klein gebaar, groot verschil voor ons. Zeker nu we behoorlijk veel inkomsten mislopen via evenementen die niet doorgaan...
Alvast super bedankt!
Oh.. en als je bang bent dat je het gaat vergeten? download de app: trooperbot 😉
https://trooper.be/trooperbot


12-08-2020
Anna en Elsa

We kregen een verontrustend telefoontje uit Beringen.
Bij de meldster was een mamapoes bevallen van 3 kittens achter haar huis.
Op afstand werden ze in de gaten gehouden, maar toen ging het mis...
Ineens lagen er maar 2 kittens, zonder mama, zonder hun derde broer of zus. Dit was in de avond, dus oke, mama kon nog terugkomen, misschien was ze haar nestje aan het verslepen, kon allemaal.
Echter, de volgende ochtend trof ze een onveranderd tafereel aan. Twee kittens, geen mama, geen broer/zus en hun lijfjes begonnen koud aan te voelen. Foute boel...
Er werd ingegrepen.
De meldster is vrachtwagenchauffeur en duty calls, ze moest weer aan het werk. Maar wat nu? Nou ukkies, mee met de reizende wagen. Airco aan, flesjes paraat en gaan! Onderweg een paar keer een stop inlassen om wat maagjes te vullen, want multitasken kan soms uitkomst bieden. Op langer termijn geen handige optie, dus toch maar wat telefoontjes plegen..
Jazeker, we hadden plek, kom maar kleintjes!
En daar zijn ze dan, de lieve zusjes. Anna en Elsa (foto)! Twee mooie onschuldige snoetjes.
Het gaat gelukkig goed met ze, papjes gaan er goed in! Welkom liefjes, het komt sowieso goed ❤


12-08-2020
ons pechvogeltje

Drie daagjes geleden kregen we een melding van een kittentje dat van een hooizolder was gevallen. Deze kleine hummel van maar 3 weekjes oud krijste van de pijn en had een zware ademhaling.
Sial werd meteen doorgebracht naar een dierenarts die gelukkig geen breuken constateerde maar waarschijnlijk wel een hersenschudding.
Poeh hey, wat een geluk al met al.
Voor nu is het vooral rusten gezien de hersenschudding en bijkomen van dit vreselijke avontuur. Gelukkig voelt ze zich al wat beter... Beterschap liefje, nu ben je veilig bij ons opvanggezin...


08-08-2020
internationale kattendag!

Vandaag is het internationale kattendag, oftewel World Cat Day!
Wij zetten ons het hele jaar in voor moederpoezen met kittens, moederloze kleintjes en achtergelaten, zieke, aangereden of oude zwerfkatten. Katjes waar niemand zich om bekommerd vinden bij ons een veilige haven, waar ze in alle rust mogen bekomen.
Deze dag is een mooi moment om eens stil te staan bij hen, die het niet zo goed getroffen hebben. Natuurlijk mag je jouw eigen viervoeter eens extra verwennen, maar denk ook aan de zwerfkatjes buiten. Met deze extreme temperaturen, zijn zij ook blij met wat beschutting, een lekker bakje fris water en een hapje. Zie je een kat die hulp nodig heeft, aarzel dan niet om een instantie in te schakelen. Iedere moeite die genomen wordt, ieder klein gebaar, kan het grote verschil maken.
Happy World Cat Day, voor alle katten ter wereld ❤


02-08-2020
Zusjesliefde

Riley en Jade kwamen ziek bij ons binnen. Ontstoken oogjes, vieze neusjes. Maar ze zijn beiden op de goed weg!
Ze kwamen niet tegelijkertijd binnen, dus in de eerste instantie was het even een blaasje en wantrouwige blik. Moet kunnen dames!
Uiteraard is het ijs gesmolten en is de zusjesband aangesterkt.
Wat een schattig tafereelje ❤
Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg