Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Wat maken we mee


2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | Eerdere berichten

December | November | Oktober | September | Augustus | Juli | Juni | Mei | April | Maart | Februari | Januari

23-07-2017
Onze Lilly

Degene die ons een beetje volgen, hadden vorige week al meegekregen dat we twee schaapjes van de dood hadden gered. Gehandicapte Lilly, samen met haar mama Daisy.
We mochten de wei gebruiken van onze huisbaas van Villa Vagebond, waar ze lekker kunnen grazen en dartelen!
Lilly is een maand of 4/5 en kan niet op haar voorpootjes staan. Haar voorpootjes leunen op de knietjes, en zo sjeest ze het weiland door. Wij waren haar laatste optie, de dood kwam heel dichtbij.
Ondertussen heeft onze dierenarts haar bekeken en nu is het duidelijk wat ze heeft.
Lilly heeft arthrogrypose. Dit is een aangeboren afwijking, waardoor ze haar knietjes niet kan strekken. Zulke lammen behoren een paar dagen na hun geboorte te worden geopereerd, maar dit is bij Lilly niet gebeurd.
Onze dierenarts gaat zich nu eerst in de materie verdiepen, en waarschijnlijk gaat ze alsnog een operatie krijgen. De pezen worden dan doorgesneden en haar pootjes gaan tijdelijk in het gips.
We hopen en duimen dat de operatie zal doorgaan, en ondertussen amuseert Lilly zich samen met haar mama. En wij? Wij zijn zo vertederd... Ze zijn zo gelukkig in het weitje, samen met de ganzen. Zalig gewoon

23-07-2017
Vijf net geboren kittens

In de brandnetels lagen ze te piepen, 5 stuks. Het gepiep bleek onophoudelijk te zijn, waardoor we ons erge zorgen maakten.
Na een flink aantal uren werd het avond. Het gepiep bleef door merg en been gaan. Ze lagen wat over elkaar heen en weer te kruipen en te friemelen, met mama als grote afwezige.
Na wat over en weer gebel, zijn we ervoor gegaan: De meldster trommelde hulp op, om zo de trektocht door het veld en de brandnetels te maken en de kittens te verzamelen.
Onze opvangmama sprong in de auto, om te starten aan een lange rit.
Uiteindelijk kwamen ze binnen, maar o jee, ze zijn echt nog heel heel piepklein. De navelstreng er nog aan, en allen een geboortegewichtje.
Ze voelden behoorlijk koud aan, maar in de couveuse waren ze gelukkig zo opgewarmd.
De zuigreflexen zijn goed, ze zijn nu tevree. Drinken en slapen, meer hebben ze niet nodig.... En nu vooral groeien ukkies, groeien en tevreden zijn

18-07-2017
Is dit dezelfde kat?

Jawel... dit is Sid!
Enkele maanden geleden kwam hij met spoed bij ons binnen. Hij liep op een bungalowpark zielig te wezen.
Hij was ontzettend vies, zijn bekje was een ramp, hij had oormijt en hij was onderkoeld en verzwakt....
Het heeft allemaal even geduurd. Er zijn verschillende operaties geweest vanwege zijn pijnlijke bekje en hij kreeg zeer intensieve zorg. Soms kreeg hij een terugval, daarna krabbelde hij weer overeind.
Sid is een zachtaardige jongen, een hartje van goud. Kijk eens naar zijn fantastische metamorfose, en ja hoor... het is hem echt!

18-07-2017
Minou, 18 jaar oud...

Minou en nog een wat jongere kater, hadden een fijn huisje, geen wolkje aan de lucht.
Ze hadden een tof baasje en een dak boven hun koppie. Totdat donkere wolken het geluk verstoorden. Hun baasje kwam te overlijden.
De schoondochter trok het zich heel erg aan, terwijl de andere familieleden al spraken over euthanasie. Tja.....
Gelukkig vond deze dame dat de katjes een nieuwe kans moesten krijgen. Zelf kon ze hen niet houden vanwege eigen zieke diertjes. Helaas hadden vrienden /kennissen ook geen interesse. Vanwege het feit dat dit niet de makkelijkst plaatsbare katten waren, was het voor haar belangrijk dat zij in een no- kill asiel werden opgevangen. Toen werd onze hulp ingeroepen.
Ons oudje Minou is alvast binnen, maar liefst 18 jaar oud en een nierprobleempje.
Een ontzettend lief diertje en laat zich al flink aaien, de schat. Ze eet en drinkt goed, en heeft enkel wat flinke klitten in haar vachtje.
Het jongere manneke komt later binnen, hij liet zich niet zomaar pakken, is wat schuw, dus de vangkooi wordt nu op scherp gezet.
Welkom omaatje Minou. Komt echt goed, zeker weten

18-07-2017
Twee schaapjes

Toen ons dapper verlamde mannetje Bredero nog leefde, kregen we een link toegeschoven van een meneer die rolstoeltjes maakte voor dieren.
Deze lieve meneer is zelf gehandicapt, en besloot er zijn missie van te maken om gehandicapte dieren te helpen.
De opvangmama van Bredero besloot gewoon eens wat info in te winnen en reageerde op Facebook. Echter.......
De oproep van de lieve meneer was een hit, want prompt werden er talrijke dieren aangemeld, allen gehandicapt, waaronder ook een lammetje...
Het lammetje kan niet op haar voorpootjes staan en graast op haar knietjes. Ze heeft een ziekte te pakken die de gewrichten aantast, haar leven zou binnenkort eindigen. Ze zou gedood worden, geslacht. Niemand kon het lammetje redden.
De opvangmama van Bredero is toevallig ook de voorzitter van Zwerfkat in Nood, en het No Kill beleid wordt soms wat uitgebreid, ahum. En als ze zoiets leest, is het al om zeep... dat lammetje MOEST gered worden.
Na wat over en weer gemail, bleek onze Lilly een mama te hebben. Binnenkort werd Lilly gedood en zou mama Daisy uiteindelijk geslacht worden.
Na alweer over en weer gemail, gebel, en onze reddende engel: de huisbaas van Villa Vagebond die zijn grond beschikbaar stelde, konden we lam EN mama redden.
We begonnen ons pijlsnel te verdiepen in schapen. Katten zijn ons bekend, schapen was een ander paar mouwen. We spraken kenners en dierenartsen, alles moest snel snel.
Mama Daisy en lam Lilly werden vanavond ontvangen...
Het was allemaal niet evident, maar na wat ' gerotzooi" vanuit onze kant, konden we de twee schatten veilig stellen in hun nieuwe weilandje. GERED, letterlijk van de dood.
Lilly haar knietjes lijken vergroeid, maar daar gaan we nu mee aan de slag, we zijn al op weg.
Mama en kind kunnen niet zonder elkaar, ze lopen heel dicht tegen elkaar aan, en eigenlijk waren ze al heel snel op hun gemakje in hun nieuwe onderkomen.
Het is onvoorstelbaar hoe sterk een moeder-kind band is onder de dieren. Het breekt ons hart dat in real live, duizenden dieren ( varken, koe, schaap, maakt niet uit welk dier) op brute wijze uiteen gerukt worden. Het zet je aan het denken.
No-kill is bij ons no-kill. Als er dieren op ons pad komen, en we kunnen helpen? Dan doen we dat.
Lieve Daisy en Lilly... Bredero heeft het niet gered, zijn dood raakt ons hart heel diep. Maar hij heeft ervoor gezorgd dat jullie leven een tweede kans krijgt.
Lilly? We geven jou niet op, jij verdient de juiste verzorging, de goede medische zorg en een ultieme kans op geluk, samen met je prachtige moeder. Daar gaan we voor zorgen.
Geen miauw, maar ditmaal een bèêèh....
We gaan ervoor
Speciale dank aan Leon onze huisbaas, en Eddy voor het vervoer.

Medeleven is een daad

08-07-2017
Er zat een engeltje op zijn schouder

Deze kleine hummel heeft de grootste schrik van zijn leven meegemaakt. Een ervaring die fataal had kunnen aflopen, verschillende malen zelfs.
Wat was er dan aan de hand, wat heeft deze kleine Seppe meegemaakt? Welnu..
De nietsvermoedende melders stapten in hun auto en reden van A naar B. Hmm... vreemd geluid, tja. Ritje 2: alweer dat rare geluid, waar komt dat toch vandaan? Men vond niets.
Rit 3, 4 en toen 5... het rare geluid bleef. Na een grondige inspectie, kwam het probleem boven water. Met grote verwondering en bezorgdheid, zagen ze een klein mager kittentje vast zitten in de motor van de auto. Seppe zat vast.
De melders waren enorm bezorgd en hebben hem kunnen bevrijden, ook al duurde het behoorlijk lang om hem vrij te krijgen. Pffff, maar kleintje toch!
We namen het uitgeputte kereltje onder onze hoede. Hij was zo mager, vuil en moe, zo moe...
De schrik zat er ook goed in,  hij is behoorlijk getraumatiseerd.
Seppe weegt maar de helft van het normale gewicht, en het zal behoorlijk wat tijd vergen om zijn uitstekende ribbetjes te doen verdwijnen.
Gelukkig eet en drinkt hij goed, maar hij wil slapen, bijslapen, en zijn nare dromen verwerken. Komt goed lieve schat, je bent gered, met dank aan de fijne melders. Lekker slapen Seppe x

03-07-2017
Binnenkomst en nu

Kleine Binky kwam een week geleden als nachtelijk spoedgevalletje bij ons binnen.
Rond 2 uur 's nachts werd er een klein babykatje gevonden doodziek en verzwakt, het wilde niet eten en de meldster dacht dat het ging sterven.
Men had de dierenarts gebeld, maar deze zat in het buitenland, en ga zo laat in de nacht nog maar eens rondbellen.....
Dit gold ook voor ons, want toen we het verhaal hoorden, vreesden we voor het leven van het dier.
Toen we uiteindelijk het kleintje in onze handen hadden, zagen we dat het gelukkig niet stervend was, maar wel heel erg beroerd.

Dat was toen... nu zijn we een week verder en we hadden een belofte gedaan; jou beter maken lieve Binky. De intensieve zorg werd gestart en elke dag zagen we meer glans in je oogjes. Het is nu zelfs al zo dat je geweldig goed kan rennen, spelen en super blij bent
Ja jongen, dat komt helemaal goed met jou! Zo'n schatje dat je bent, een lekkere knuffel en heel erg dapper!

Binky is nog niet helemaal gezond, maar we zijn op de goeie weg. We horen hem nog soms rochelen en zijn oogjes moeten verder behandeld worden. Maar dat er al een groot verschil is? DAT is alvast heel duidelijk...

03-07-2017
Bredero onze bijzondere zorg kitten

Bredero kwam een tijdje geleden bij ons binnen. Hij zat in de struiken en sleepte met zijn achterpootjes. Er zaten al vliegeneitjes op zijn kontje, want door zijn handicap kon hij zichzelf niet verzorgen en kregen de vliegen vrij spel.
Dat is nu gelukkig voorbij!
Onze kleine motormuis heeft een aangeboren vergroeiing aan de heupen en waarschijnlijk blijft hij altijd gehandicapt.
Hij heeft lichtjes gevoel in de achterpootjes, maar helaas heeft de verlamming toch de grote overhand.
Bredero is afhankelijk van ons mensen. Niet alleen zijn blaas moet meerdere malen per dag leeggedrukt worden, ook moet hij geholpen worden met ontlasting maken. Hij verliest door het schuiven druppels urine en soms ook wat ontlasting.
Maar Bredero is een vrolijk ventje, zijn aandoenlijke snoet verovert onmiddellijk je hart!
Elke morgen lekker in een warm badje, zodat hij weer fris en fruitig is. Daarna een pampertje aan en voor eventjes een sokje erover. Hij wordt momenteel wat gezalfd, zodat zijn wondjes kunnen genezen.
Maar boeit hem dat, hij kan crossen als de beste! Lekker met muisjes spelen, achter pluimpjes sjeesen, aan de klimpaal hangen, het is een dartelend kittentje!
Waarom zou hij geen tweede kans verdienen, omdat hij toevallig gehandicapt is? De verzorging nemen we er gewoon bij, dat went, dat hoort bij het dagelijks ritueel.
Bredero in actie zien? Komt ie.....

03-07-2017
Yaira, Yaily en Yaél voegen zich bij de club

Ik heb even de telling niet meer bijgehouden, maar we gaan al bijna richting de 200 opvangers....
Deze drie aapjes komen uit een fabriek op een bedrijventerrein. De meldster vond hen tijdens haar werk, zonder mamapoes, helaas. Het drietal ziet er gezond uit. Een glanzende vachtje, goeie eetlust, kortom: alles oke, behalve gevonden op een plek waar geen kleine katjes horen te lopen, zucht.
Komt goed met de drieling, welkom!

03-07-2017
Welkom Maro en Millie

Deze kleintjes werden gevonden langs de kant van de baan.
Nadat ze bij ons werden binnengebracht, dronken ze nauwelijks, omdat ze doodmoe waren. Ze vielen steeds in slaap... We vertrouwden het niet helemaal en hebben ze wat glucosewater gegeven, daarna mochten ze pitten.
Gelukkig begonnen ze vannacht wel goed te drinken, pfff.
Vanmorgen waren ze fit   Ze waren nog wat vuil en plakkerig en onder de kleine klittenbolletjes uit een struik, maar dat is nu verholpen. Komt goed met de kleintjes!Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg