Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Wat maken we mee


2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | Eerdere berichten

December | November | Oktober | September | Augustus | Juli | Juni | Mei | April | Maart | Februari | Januari

28-03-2016
Spoedmelding tijdens opening Villa Vagebond

En daar zit je dan,  achter je kraampje, in de hoop dat je geen spoedmelding krijgt tijdens de activiteiten van de grote opening. Maar helaas was het prijs.
In Zonhoven werd een zwerver elke dag gevoerd door de meldster. Maar plotseling, kwam Grijsje niet meer opdagen, maar dit was echter helemaal niets voor hem. Dagen verstreken, en geen Grijsje. Een week ging voorbij en daar was hij ineens... maar niet ongeschonden. Hij was flink toegetakeld, sterker nog, dit dier had onmiddellijke medische zorg nodig!
Onze dierenarts was niet bereikbaar, en ondertussen stroomde het publiek binnen in de tent waar het allemaal te doenw as tijdens de opening.
We moesten creatief ingrijpen. Ons opvanggezin zou normaal even niet opvangen, maar nu moest het gewoon even. Ook lieten we haar naar een andere dierenarts rijden, het was niet anders. Grijsje zou het anders niet gaan redden.
Nou, het was flink mis. Zijn linkeroogje is niet meer te redden, de kaak is vermodelijk gebroken, de onderkant van zijn bekje was al aan het wegrotten. Ook is zijn tong deels doormidden en alles in zijn bekje is al flink aan het etteren... Hij is heel mager, uitgedroogd, kortom: HELP!
Hij werd onder narcose gebracht, en zijn wonden zo goed mogelijk verzorgd.
Vanmiddag mochten we hem ophalen, Lieve Grijsje is 'thuis.' Hij ziet er ietsiepietsie beter uit, maar zijn neusje is verstopt, zijn oogje is bloeddoorlopen, maar wie weet kan het oogje nog gered worden. Morgenochtend gaan we onmiddellijk naar onze eigen dierenarts, want hij zal nog een operatie moeten krijgen. Maar hij is zo lief!!! En maar kopjes uitdelen, en zo genieten en prrr prrrr...
Gelukkig heeft hij al een beetje gegeten en verhip, hij begint zichzelf al een beetje te wassen! Er schuilt een schoonheid achter het toegetakelde snoetje, zeker weten! Kijk maar even mee, en zie hoe hij geniet ondanks alles.

28-03-2016
Ze had zich verstopt tijdens de grote opening

En dat is haar goed recht, want die drukte was helemaal niks voor kleine Fientje.
Tijdens ons zeer drukke weekend in Villa Vagebond, kregen we tot overmaat van ramp ook nog eens twee spoedmeldingen te verwerken. Later meer over hen, want er zijn weer andere nieuwe opvangertjes gearriveerd de afgelopen dagen, zoals deze jonge Fientje!
Fientje kwam uit Bilzen, en werd binnengebracht in het dierenasiel. Ze werd gesteriliseerd en het plan was, dat ze weer op haar oude plek werd teruggezet, ze kon niet in het dierenasiel blijven.
Via een lieve dame, konden we haar overnemen! Met grote rollende ogen, keek deze 6 maanden oude schoonheid ons aan. Ze vertrouwt ons nog niet. Helemaal niet erg, snappen we best, komt goed met jou.
Omdat Fientje toch socialisatie nodig heeft, zullen we haar onderbrengen in een opvanggezin, das beter voor haar.

28-03-2016
DANK JE WEL

Lieve mensen. De grote opening van ons kattenasiel Villa Vagebond is voorbij, het zit erop. De emoties sidderen nog na en de glimlach op mijn gezicht krijg ik niet weg.
Zwerfkat in Nood heeft altijd gedroomd van een kattenasiel, we dachten dat het bij dromen bleef. Zoveel mogelijk katjes redden, lieve smoeltjes een warm onderkomen geven, letterlijk en figuurlijk de wonden verzorgen van zovele ontredderde schatjes. Ik heb No Kill op het hoogste level gezet, vanaf dag 1, in 1998 (de oprichting van Zwerfkat in Nood), want het kan... zorgen voor hen die hopeloos lijken. Wonderen genoeg, als je maar wil.
Na 3 jaar lang werken aan het asiel, met veel ups en downs, want het is allemaal niet vanzelf gegaan, en geleurd, gezeurd om materiaal, hebben we keihard gewerkt, met Harry in het grote bijzonder.
Geen subsidies, we moesten het echt van pure donaties hebben. En tranen zijn gevloeid, machteloosheid kwam soms om de hoek, maar ook een jippiejajee gevoel als er weer een mijlpaal was bereikt! Vrijwilligers hebben zo hard gewerkt, alles is met eigen handen gebouwd.
Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover, het grote moment. Wat waren we allemaal zenuwachtig, maar ook zo trots. Eindelijk konden we onze magische kamers tonen, waar straks heel veel zwervers hun tijdelijk intrek mogen nemen.
Zij verdienen dit. Ik wilde altijd een veilige haven voor hen, een uitrust plek, een asiel met een ziel. Warm, vrolijk, gezellig, ze hadden al zoveel meegemaakt. Geen kooien.
Ik ben soms erg emotioneel geweest tijdens de opening. Er kwamen zoveel fijne mensen op bezoek, zo ontzettend veel! Vlaams Minister Ben Weyts die officieel het asiel opende en lovende woorden sprak, en al die lieve cadeautjes, envelopjes, een glimlach, de grootste complimenten. Mooie speeches, ontroerend.
Maar ik denk nu vooral: we kunnen weer meer diertjes redden, nog meer.
Villa Vagebond is piepjong, Zwerfkat in Nood is ervaren. We zijn samen 1.
Dank je wel aan alle lieve mensen die ons een warm hart toedragen, dank dank dank. En tot slot dank aan alle mensen die geholpen hebben met het realiseren van dit prachtige project. Donateurs, vrijwilligers, dierenarts Brecht, ik ben ontroerd!
1-0 voor de katten
Liefs, Sabine van der Meer, voorzitter

24-03-2016
Lekker genieten!

Onze lieve Fiezel, kwam vorige week in ons kattenasiel Villa Vagebond binnen. Ze was snotterig, haar lijfje was vergeven van de vlooien en haar oren zwart van de oormijt. Nu voelt ze zich lekker fris en fruitig, en daarom mocht ze verhuizen van de ziekenboeg naar de quarantaine. Dat vond ze wel wat, de pootjes strekken! Meteen zocht ze het zachtste plekje op in de klimpaal en liet overduidelijk merken dat ze dik tevree was.


21-03-2016
Omstreden Pearl

Vijf weken geleden, kwam Pearl bij ons binnen. Ze is verlamd gaat al schuivend door het leven. We toonden een filmpje van haar op FB, 14 februari j.l. Er kwamen onderling verhitte discussies, want een deel van de mensen, vonden dat euthanasie op haar plek was. Ze was zielig en het was dieronwaardig. We gingen veel te ver.
Goed, we besloten het los te laten en onze aandacht gewoon op het veel besproken meisje te richten.
De dierenarts waar ze maanden verbleef, gaf aan dat er niets te zien was op de foto. Helaas ... het tegendeel was waar: Haar rug is gebroken. Haar verlamming zou niet tijdelijk zijn, er zou geen verbetering meer komen.

Maar Pearl wilde leven, ze had er zin in! Wanneer ze ondraaglijke pijn zou hebben, was ook bij ons de grens bereikt, dus we pasten onze medicatie aan en elke dag krijgt ze genoeg pijnstillers, om pijnvrij te blijven.
Pearl is een jonge meid, ze wil zo graag de wereld verkennen, ze is zo de moeite.
Pearl moet 2 a 3 x daags gemasseerd worden, om te kunnen plassen, maar soms maakt ze zelf een spontane grote plas. Ontlasting gaat vanzelf, gelukkig.
Een pampertje krijgt ze niet meer om, ze beweegt zich nog toch gemakkelijker.
En onze meid wordt sterker en behendiger! Ze kan al goed klimmen, ze kleutert als zelfs in een huisje op de klimpaal. Geloof je niet? Nou, we hebben het vastgelegd op beeld haha. Kijk straks maar eens...
Zolang Pearl pijnvrij is, er wat aanpassingen in huis zijn gedaan, zien wij haar toekomst niet somber is, ze is zooo de moeite waard.
Check this!

20-03-2016
Ook snorremans is ziek

Gisteren kregen we opnieuw een melding van dezelfde plek waar Fiezel was gevonden. Omdat Fiezel zo ziek was, namen we deze melding erg serieus.
Opgelet: ze komen van een boerderij, en de boel kan elkaar lekker aansteken, de snottebellen zijn besmettelijk, en daarom is ook Billy bij ons binnengekomen.
We plaatsten een vangkooi, en hoppaaaa meneer zat erin :-)

Gezien de achtergrond van Fiezel, zijn we meteen doorgereden naar onze dierenarts. En ja hoor, ook chronische niesziekte, tevens ontstoken tandvlees en slechte tandjes. Oh! Ja, de vlooienfamilie was ook aanwezig en de oormijtpopulatie had zich lekker gehuisvest. Werk aan de winkel!
Billy is nog wat onder de indruk, maar het komt helemaal goed met onze vriend. Lieve schat van ons, je bent moe he, je hebt een heel gevoelig snoetje en we weten nu al, dat we heel voorzichtig met je moeten omgaan. Je bent veilig.

20-03-2016
Uitgedroogd, onder de vlooien,, oormijt, koorts en niesziekte

Zo. Een handvol. We waren al weken bezig met deze melding, maar het arme dier liet zich niet meer zien. Maar eergisteren was het prijs! De alarmbellen gingen wel, toen we hoorden dat ze aan het waggelen was. Ze moest verzwakt zijn.
In de middag haalden we haar op, ze was echt enorm beroerd. Een echte schat, dat sowieso, maar er moest eerste hulp gegeven worden. Helaas was onze dierenarts niet aanwezig, dus we besloten een arts in Maaseik te bezoeken. Daar kreeg ze eerste hulp, maar we waren nog altijd niet gerust...
Fiezel bracht eerst de nacht door in ons asiel, en kreeg een lekkere warme kruik om op te slapen, maar het was niet goed. Gistermorgen meteen naar onze eigen dierenarts!
Fiezel zat compleet onder de vlooien, had oormijt, niesziekte, hoge koorts en was uitgedroogd.
Het is een enorm aanhankelijk dier, zo lief, zo blij.... we zijn echt blij dat ze bij ons is, nu kunnen we aan de slag gaan met deze dame!

18-03-2016
Friemelkatjes!

Nou, hehe. Sorry, we krijgen geen scherpere foto's, die kleine ukkies zitten niet stil en friemelen enorm!
Hier 1 van de kleine kindjes van mama Staartje. Oh, lees het volledig verhaal onderaan in de link.
De 4 kleine ukkies zijn allemaal meisjes. Dotje, Aria, Luna (foto) en Suki....
Ze hebben behoorlijke ontstoken oogjes gehad, maar gelukkig betert het. Ze groeien goed en zijn zeer tevree!
En weet je wat nu zo stiekem heel mooi is om te horen? Schuwe mama liet zich vandaag eventjes over haar koppetje aaien, yesssss. Misschien kunnen we haar wel temmen... dat zou pas een feestje waard zijn :-)

18-03-2016
Nieuwe fiv positieve kat

Sinds gisteravond, hebben we er weer een nieuwe tijdelijke bewoner bij! Deze aparte verschijning, liep al enige tijd rond in een verlaten fabriek. Hij is erg aanhankelijk en men vermoedt dat hij gedumpt is.
Nou, hij stapte wel erg zelfverzekerd uit zijn reismand. Meteen overal rondneuzen, staart omhoog, oortjes gespitst, waar is hier die haute cuisine.. smullen en weer aaitjes komen halen, prrr prrr.
We waren wel even onder de indruk van zijn kopje. Met zijn ronde, platte snoet, leek hij van de zijkant een beetje op Grumpy de kat ;-)
Welkom lieve Jonas!

16-03-2016
Snoes gaat naar de fysiotherapeute!Onze Snoes, kwam enkele weken geleden bij ons binnen. Ze was blind, half verlamd en in volledige shock. Ze had een aanrijding gehad en plotseling was haar jonge actieve leventje compleet veranderd. Ze kon niet meer lopen, geen ontlasting meer maken, het was 1 groot drama. Onze bezorgde dierenarts schudde voorzichtig met zijn hoofd. " Dit is foute boel, er is niks gebroken, maar goed, we geven haar de tijd."
En dag later... kon ze weer zien :-) Maar de verlamming bleef.
Dagen verstreken, en Snoes bleef stabiel. Maar haar achterpootjes en staart, gaven geen teken van leven, TOT! Een week geleden. We toonden jullie het eerste filmpje, waarin ze voorzichtig haar eerste stapjes begon te zetten, weliswaar wat onstabiel, maar ze deed het toch maar even..
Op dit moment wil ze de wereld veroveren. Met haar snoezige snoet raakt ze onze hartjes, haar vrolijke karaktertje laat ons glimlachen, en haar onstuimige spelletjes geeft ons een gevoel dat alles goed komt.
We zijn er nog niet. Ze wordt elke dag sterker, maar ze heeft een duwtje in de rug nodig. Gerichte oefeningen om beter te stappen, om te corrigeren en haar sterker te maken. Alles voor onze diertjes.
We hebben een afspraak gemaakt met onze dierenfysiotherapeute Elke van Heusden, en morgen is het de grote dag voor Snoes!
Veel succes morgen lieve meid, zet em op, en ja.... we weten nu al dat je  het personeel daar zal ontroeren ;-)

13-03-2016
Onze kleine hummel op de weegschaal

Vijf dagen geleden, kwam het allereerste gezinnetje van dit jaar bij ons binnen. Een schuwe mama was onlangs bevallen op een verlaten terrein, en de kleintjes, lagen op een hoopje tegen elkaar aan in de gure kou.
Mamapoes werd al jaren gevoerd door de meldster, maar ze was de enige kat die maar NIET in de vangkooi wilde lopen ivm castratie/sterilisatie. En tja, toen was het prijs..
Uiteindelijk is het toch gelukt de mama te vangen en snel t...e herenigen met haar 4 hummeltjes.
Het waren twee hele moeilijke dagen voor haar, ze wilde niet eten, soms zoogde ze haar kittens, maar dan liet ze hen weer links liggen.
Ze was enorm onder de indruk van alles, en had natuurlijk geen besef dat we het echt wel goed bedoelden.
We gaven haar bachbloesems om te kalmeren, we plaatsen een webcam in de kamer, om het gezinnetje buitenaf nauwlettend op te volgen, en toen kwam de klik in dat koppetje... ze ontfermde zich over haar kroost.
Ze tolereert ons in haar buurt, ze ontspant zich steeds een beetje meer.
De opvangmama voelt, dat er al een voorzichtige band is ontstaan tussen haar en mams. Wanneer mama met knipperende ogen zachtjes wordt toegesproken, dan sluit ze haar oogjes bijna met een smile :-)
Elke dag worden de kleintjes gewogen, om te zien of ze goed aankomen, en gelukkig zit dat helemaal snor! Goed groeien hoor muppies...

13-03-2016
Welkom lieve BeetleEen paar dagen geleden, kregen we een telefoontje van een dierenartsassistente uit Kinrooi. Er werd met hoge spoed een oplossing gezocht voor een 14 jaar oude kater. Zijn baasje was al een tijd geleden gestorven, en de vriendin van de gestorven meneer, verhuisde naar Antwerpen maar.... nam de kat niet mee. Wilde ze niet meer. Dus Beetle bleef achter....en daar ben je dan vet klaar mee, op je ouwe dag.
Een meisje kreeg compassie met hem, en besloot hem op straat te voeren. Echter wilde Beetle meer, naar binnen!
Maar toen er ondertussen nieuwe bewoners in het leegstaande pand kwamen te wonen, mocht hij gerust bij hen naar binnen. Maar dat wilde Beetle weer niet, hij bleef krabben aan de deur van het meisje.
Nou, van het 1 kwam het ander, en de situatie zou begon nijpend te worden. Beetle moest weg, de voordeur ging stuk.
Het dierenasiel weigerde echter deze lieve kat aan te nemen, want hij was te oud!! Hmmm.
Na een zoektocht van teleurstellingen, kregen we dan het telefoontje. Nou Beetle, kom jij maar lekker naar ons kattenasiel Villa Vagebond! Al zou hij 20 jaar oud  zijn, maakt toch niks uit, zulke dieren verdienen juist veel respect en een goeie oude dag.
Zoooo, jij bent een beauty! Oke, klitten in overvloed, maar dat lossen we wel op. En zo lief en knuffelig. Nou, dat komt wel helemaal goed hoor, lekker ding!

08-03-2016
Ons wondertje!

Een week geleden kregen we een ernstig spoedgevalletje te pakken., kennen jullie het verhaal nog?
Opfrissertje:
"Voor de deur van de melder, op een hele drukke gevaarlijke baan, werd een jong poesje aangereden. De 'dader' is doorgereden, andere auto's waren gestopt.
De melder bracht Snoes naar de dierenarts van wacht.
Wat we toen nog niet wisten, was dat de dierenarts een foute conclusie had getrokken: Ze zou een bekkenbreuk hebben, en met een aantal weken rust in de bench, kwam dat weer helemaal goed. Maar ze had helemaal geen breuk, toen onze eigen dierenarts haar onderzocht.
We staken allemaal een kaarsje aan en hoopten op goed nieuws...

Ze was blind en van achter verlamd. Ze had verschrikkelijke pijn, dus onze dierenarts gaf haar meteen morfine en andere noodzakelijke medicijntjes. Hij vermoedde een bloeding in het ruggenmerg. Ook had onze lieve Snoes een blaaskneuzing en plaste bloed.

We zijn nu 1 week verder... en hou je vast!
Snoes is niet meer blind  EN ... ze kan weer lopen!!!
Na een week van revalidatie en uitstekende zorg van onze opvangmama,
kregen we de eerste beelden te zien, van een lopende Snoes :-) Onze dag kan niet meer stuk, Snoesje ons wonderpoesje :-) Je bent gered lieve meid, jij toont de wereld weer een klein beetje hoop...  jij geeft ons weer een beetje hoop, want de GEEF-NOOIT-OP kreet, is hier nu echt eens van toepassing!
We gaan nog even nagenieten...

06-03-2016
En het allereerste gezinnetje van dit jaar is binnen...Ja je leest het goed. Vandaag hebben we een mama met 4 kittens binnen. De kleintjes hebben nog de oogjes dicht en worden op een dag of 10 geschat.
Is het startsein nu al gegeven? Poeh... en vandaag viel er nog natte sneeuw!
Gisteren kregen we een melding uit Diegem. Voor ons een bekend plaatsje, want we hebben daar al heel veel katjes kunnen redden.
Er werden 4 moederloze kittens gevonden, een klein hoopje onschuld, in de gure kou. Waar was mama nou? Omdat ze niet kwam opdagen, werden eerst de kleintjes in veiligheid gebracht. En verhip, gelukkig!! Daar kwam ze dan toch nog aangeslopen... Het enige poesje wat al jaren niet de vangkooi wilde instappen, het poesje wat blijkbaar erg populair was onder de katers, want ze kreeg het ene na het andere nestje. Maar nu gaat dat niet meer gebeuren dame! Jij moet de vangkooi in, en naar je kleintjes, en daarna is het gedaan met de  babyboom!
Op hoop van zegen...
En jawel hoor, voor het eerst was het zover, gevangen :-) Al snel werd ze herenigd met haar kleintjes en eerst leek het een heel bezorgd moedertje. Allemaal even een wasbeurtje, even tellen, ja, ze zijn er allemaal.
Maar nu neemt ze er toch wat meer afstand van, maar het is nogal wat, een verhuizing op korte tijd naar ons opvanggezin.
Mama, we laten je zoveel mogelijk met rust, doe maar lekker rustig aan met de kindjes, en als je nog wat langer tijd nodig hebt, dan zullen we af en toe voor de kleintjes inspringen, deal?

06-03-2016
Jij hebt gelukOke, geen florissante foto, maar ja. Een mooie zwarte parel in de opvang!
Een dame voert al enige tijd enkele zwervers. Haar hart brak, toen er op zeer korte tijd enkele zwervers niet meer kwamen opdagen. Ze plaatste een noodoproep op FB en haar angst werd bevestigd.
Er verdwenen op zeer korte tijd, verschillende zwerfkatten in Overpelt, in de buurt van de Boelenstraat, wat was er gaande? De verdwijningen gebeurden vooral op een zondag.
Er liep nog 1 zwervertje rond, en de meldster was bang dat ook zij/hij niet lang meer zou leven. We begrepen dat het spoed was, en onze vrijwilligster plaatste een vangkooi en hield urenlang post. Bingo!
Maar het probleem blijft natuurlijk... er zijn kwade bedoelingen in het spel, dus blijf alert in die regio!

03-03-2016
Kort samenzijn, abrupt afscheid

 

Sommige mensen hebben het al gelezen op FB van onze zijtak Buddy Kat, maar toch wil ook ik hier even bij stil staan.
Afgelopen zaterdagavond kwam Klaas bij ons binnen. Klaas was aidspositief en we gaven hem een warm onthaal in onze gespecialiseerde opvang Buddy Kat.
Een timide kereltje, maar zichtbaar genietend van streeltjes. Hij moest nog erg wennen, en we gaven hem de nodige rust....
We zagen hem echter niet eten, hij probeerde, maar hij kreeg amper iets binnen.
We kregen kopjes, hij gaf een snurkend geluid als antwoord. Er was iets mis, maar we dachten niet aan het ergste.
De meest voor de hand liggende verklaring was een rot gebit, pijn aan het bekje. We konden niet kijken, daar was hij te bang voor, dus we maakten een afspraak met onze dierenarts.
Klaas, de lieve schat. Met zijn lodderige ogen keek hij ons hoopvol aan, hij gaf ons zoveel kopjes... hij raakte ons recht in het hart.
Maar gisteren was dan de grote dag, naar de dierenarts. Tandjes trekken en daarna lekker opknappen!
Maar donkere wolken namen plaats, en de bliksem sloeg in. Onze dierenarts zag iets geheel anders. Een enorm groot gezwel blokkeerde zijn keelgat en de dierenarts zag het zeer somber in. Watttttttttt????
Klaasje kreeg een spoedoperatie en met een bang hartje zaten we bij de telefoon. Kon de tumor verwijderd worden? Konden we hem redden?
De telefoon ging en toen was het stil....
Klaasje is niet meer. Klaas zijn tumor was zo groot en vergevorderd. Er kon nog net een rietje door zijn keelgat.
Klaas werd ingeslapen, en wij? Wij bleven verdwaasd achter.
Klaas ging gewoon naar de dierenarts om zijn tandjes, hij zou gewoon weer thuiskomen.
Lieve schat van ons, we wisten niet dat je eigenlijk al terminaal bij ons binnenkwam en je laat een afdruk achter in ons hart.
Rust zacht lieve vriend.

01-03-2016
Daar is ze dan!

We hebben goed nieuws, maar onze dierenarts maakt zich wel ernstige zorgen om haar.
Haar blindheid is weggetrokken, haar zicht wordt steeds beter! En ze is verschrikkelijk lief, een echt snoesje.

Helaas is ze vanachter nog steeds verlamd, alhoewel, we zien dat ze zachtjes 1 achterpootje beweegt. Ook is haar blaas gekneusd, waardoor ze bloed in de urine heeft.
Omdat ze niks heeft gebroken, vermoed onze dierenarts dat ze een bloeding in haar ruggenmerg heeft.
We hopen zo, zo, zo dat ze over een weekje weer op haar pootjes kan staan, we gaan er in elk geval alles aan doen! Ze krijgt de nodige medicijnen en pijnstillers, en gelukkig is ze al een stuk levendiger vergeleken met gisteren.
Snoezepoes, lief klein meisje, onze opvangmama gaat jou in de watten leggen, beloofd.Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg