Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Wat maken we mee


2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | Eerdere berichten

December | November | Oktober | September | Augustus | Juli | Juni | Mei | April | Maart | Februari | Januari

26-07-2018
Ekeren

Deze week kregen we een verontrustend berichtje uit Ekeren.
Frida had een baasje, maar eigenlijk keek het baasje niet meer naar haar om, waardoor ze toch al een jaar enkel buiten op straat liep en sliep.
Een buurtbewoonster gaf haar eten en drinken, maar de laatste tijd begon Frida er steeds slechter uit te zien. Haar vacht zat vol wonden, ze was graatmager en had een ontsteking rond haar oog. Ze liep wat miauwend over straat en had duidelijk hulp nodig.
Gelukkig woont een vrijwilligster van ons daar in de buurt en we zijn diezelfde dag nog gaan kijken. Pfff, het zag er inderdaad helemaal niet goed uit, we konden haar echt niet meer op straat laten lopen, dat was duidelijk.
Gelukkig hadden we nog 1 gastgezin vrij, dus daar kon ze fijn terecht!
De volgende dag meteen even een bezoekje aan de dierenarts...
Gelukkig heeft Frida geen schimmel, maar wel een behoorlijk vlooienallergie. De vlooien kropen massaal door haar vachtje en veroorzaakten veel jeuk en irritatie. Ze had vieze oortjes en haar bekje moet op later tijdstip ook even aangepakt worden.
Gelukkig konden we haar nu helpen!
Maar ze was moe, heel moe. Wat wil je, na zoveel ontberingen...
Welkom lieve Frida

24-07-2018
In de braamstruiken

Toen de melders 's avonds terugkwamen van hun vakantie, hoorden ze iets ritselen uit de struiken. "Het zullen de vogels wel zijn."
Maar toen zij de volgende ochtend gemiauw hoorden, kwam er een heel lief moedertje uit de struiken, gevolgd door haar 3 kleintjes...
Echter, de oppas hoorde de avond ervoor een auto stoppen, de motor bleef ronken, vervolgens reed de auto met hoge snelheid weg. De oppas dacht nog: "Ach, hebben ze weer rommel gedumpt." Sluikstort is daar niet vreemd. Maar wie had kunnen vermoeden dat het ditmaal geen rommel was, maar waarschijnlijk deze kattenfamilie?!
Jongens toch...
Aangezien we in een noodstop zitten en we hoorden dat 1 oogje van een kitten er ernstig aan toe was, besloten we op z'n minst de kitten op te halen voor medische zorg.
Het zag er inderdaad niet goed uit voor deze uk, dus eerst naar de dierenarts! Er moet nu intensief gezalfd worden, alles hangt nu af van de verbetering wel/niet de komende dagen. Indien het verslechterd, zal het oog eruit gehaald moeten worden.
Maar ja, wat te doen nu, met de gehele kattenfamilie, we barsten echt uit onze voegen!
Onze opvangmama besloot de slaapkamer van haar dochter beschikbaar te stellen, het gezin uit elkaar halen brak ons hart.
En daar zijn ze dan! De Legends of Zelda
Mama Hylia met Zelda, Zora en Link. Welkom lieve familie

21-07-2018
Wie had dat ooit bedacht

Cassie is een heel bijzonder meiske.
Op 6 juni kwam ze in grote spoed bij ons binnen. Ze werd verzwakt en uitgemergeld gevonden.Ze zat onder de wonden en er kropen allemaal grote maden uit haar dijbeen en staart.
Dit werd een ritje naar de dierenarts, achteraf 1 van de velen die er nog gingen volgen...
Ze kreeg anti-shock, moest aan het infuus, en bleef vervolgens enkele dagen in opname, terwijl de maden steeds uit haar lijfje werden geplukt. Cassie was een skeletje zonder enige reserve.
Dit was het begin van een heel lang proces...

Cassie haar staart werd geamputeerd, daarna mocht ze revalideren bij ons opvanggezin. Echter... ze bleef heel bleek en kwam amper aan in gewicht. Ze was zeer lusteloos, voelde zich echt beroerd. Ze kreeg een uitgebreid bloedonderzoek.
Ze had zware bloedarmoede, de maden hadden flink de boel kapotgemaakt, ook werd er gedacht aan een auto-immuunziekte. Onze dierenarts had er een hard hoofd in...
Maar we gingen stug verder met de behandeling, ze moest de kans krijgen, toch? Ze kreeg cortisonen en nu was het op hoop van zegen.
Cassie begon op te knappen. Ze liep steeds stabieler, viel minder vaak om en begon zelfs in gewicht aan te komen!
Ook begon ze eindelijk van het leven te genieten. Het grommelen behoorde tot het verleden en maakte plaats voor zacht gespin, vooral als ze lekker op bed mag liggen
Opnieuw op controle bij de dierenarts, spannend!
Hij was eigenlijk enorm onder de indruk: "Dit poesje heeft de hemelpoort gezien, fantastisch hoe ze het doet!".
Er werd opnieuw bloed genomen, we hadden stille hoop, want ze begon een mooi roze kleurtje te krijgen.
Ja hoor, bloeduitslag was GOED!! De rode bloedlichaampjes beginnen zich te herstellen. We zijn er nog niet, maar wat een wereld van verschil bij binnenkomst
En Cassie? Die is blij! Ze begint al te spelen, wat huppeltjes te doen, en begint zich nu eindelijk als een kat te gedragen, yes!!
Enne... ze is al meer als een kilo aangekomen!!
We gaan stug door knappe dame, nog eventjes doordoen en dan ben je straks hopelijk gezond verklaard

21-07-2018
Drie nieuwe opvangertjes rijker

 En weer zijn er drie kleintjes in onze opvangarmen beland.
Drie kittentjes uit Geel, overgenomen van een zwerfkattenproject.
Tijdens een vangactie om een heel aantal zwerfkatten te vangen voor castratie en sterilisatie, werden Basil (foto), Anis en Sage gevonden. Ook zij waren eigenlijk met meer, maar helaas zijn er twee kittentjes gestorven.
Onze kleintjes zijn ondergewichtjes en ook nog eens ziekjes. Gelukkig werd er al gestart met antibiotica en was men tevens bezig om de diarree onder controle te krijgen.
Toen we hen overnamen, waren ze nog wat stilletjes en onder de indruk. Maar we zijn nu twee daagjes verder en er begint al leven in te komen Ze eten goed van een bordje en hebben zin in spelletjes en knuffelen
Welkom lieverdjes, alles komt goed, beloofd!

21-07-2018
Welkom Dumbo

Deze kleine meneer werd gevonden op een composthoop bij iemand in de tuin. Hij had de oogjes nog maar net open, en was moederziel alleen. Geen mama, geen nestgenootjes in de buurt.
Ondertussen is deze kleine jongen al zes daagjes bij ons. Hij heeft de leeftijd van de drie nieuwe kittens uit Mol (zie de post hieronder), maar ze zijn even een paar dagen apart gehouden.
Dumbo voelt zich eenzaam, dus we gaan ze eens aan elkaar matchen
En zo worden er weer vriendjes gemaakt en maken we zeker kleine Dumbo heel erg blij

15-07-2018
Al twee dagen zonder mama

Deze week, kwam er een schrijnende melding binnen uit Mol. Poezencentrale Mol had onze hulp gevraagd ivm zes flessertjes van 3 week oud.
De melders grepen helaas veel te laat in. Mamapoes was al twee dagen niet komen opdagen en in al die tijd zijn ze enkel wat geaaid.
Pas na twee dagen aaien, werd er hulp ingeroepen en helaas kwam deze hulp voor enkelen al te laat...
De ukkies waren ijskoud, uitgedroogd en twee daarvan stierven al na enkele uren.
We besloten onmiddellijk de overige vier over te nemen, maar onderweg naar ons, stierf er opnieuw een kleine uk. Maar jongens toch, wat een dierenleed!
Kleine Toulouse, Marie (foto) en Berlioz hadden eerste hulp nodig.
Onze ervaren opvangmama gaf hen vocht, warmte en een maagsonde met vloeibare voeding.
De kleintjes vielen als een blok in slaap.... ze waren zo verzwakt.
Na enkele voedingen via de maagsonde, omdat ze geen zuigkracht hadden, begonnen ze sterker te worden. Er kwam weer leven in het trio. We waren net op tijd.
Veel mensen beseffen niet, dat zulke kleintjes afhankelijk zijn van hun moeder, zij redden het niet twee dagen zonder. Zij hebben niet genoeg aan wat aaitjes, zij hebben warmte en voeding nodig. De eerste basisbehoeftes.
Het is vreselijk dat drie van de zes het niet hebben overleefd, maar deze sterke drieling... die zijn door het oog van de naald gekropen.
Nu komt het goed lieverdjes... beloofd

15-07-2018
De zusjes Santi en Jolly

Onlangs, kwamen deze vrolijke meisjes van 8 maanden oud, bij ons binnen.
Destijds werden zij geadopteerd een nestje van kennissen. Hoewel de wet stelt dat kittens van particulieren ook in orde moeten zijn, waren ze niet gechipt, gevaccineerd of steriel.
De melders gingen scheiden en verhuisden naar een appartement waar huisdieren niet welkom waren en dus kwamen de poesjes bij ons binnen. Ze brachten tevens vele kriebelende vriendjes (lees vlooien) mee. Een broadline-pipetje was broodnodig!
Ondertussen zijn ze helemaal in orde gemaakt. Ze zijn gesteriliseerd, hebben hun prikjes gehad en vertoeven nu in Villa Vagebond.
Het zijn twee gezellige meiden. Lekker komen fletsen, kopjes uitdelen, echt van die -niets-mee-aan-de-hand-katjes.
Zij zoeken nu een huisje voor altijd, en tot die tijd amuseren ze zich wel bij ons :-)
Oh! Ze trekken niet echt met elkaar op in de Villa, dus kunnen prima afzonderlijk geplaatst worden.

15-07-2018
We zijn een mama met 5 kittens rijker

Een tijdje geleden, was er een poes gaan bevallen in de tuin van een appartement dat gehuurd werd door anti-katten liefhebbers...
Toen het gezinnetje werd ontdekt, namen zij contact op met de huisbaas. Hij moest er maar voor zorgen dat de familie PER DIRECT uit hun tuin gehaald werd.
Toen dat niet lukte, werd de wijkagent er zelfs bijgehaald. Er werd gedreigd met klachtindiening, en ondertussen was er een ware klopjacht aan de gang om de mama met haar kroost te verdrijven uit de tuin.
Maar mama was een dapper meiske en een hele goeie beschermengel van haar kleintjes! Mama bleef haar kleintjes verdedigen en mepte en beet in het rond.
Uiteindelijk heeft de wijkagent de boel wat kunnen sussen en is gaan bellen met een plaatselijke organisatie. Deze is op haar beurt weer gaan rondbellen, echter was het overal overvol en de familie kon nergens terecht. Elders mochten wel de kittens binnenkomen, maar mama mocht niet mee.
Toen wij werden gebeld, besloten we het gehele gezin op te nemen, we gaan absoluut geen gezinnetjes uit elkaar trekken.
Nou, en daar zijn ze dan! Een hele tevreden mama met vijf schattige kittentjes. Allemaal even lief en knuffelig :-) Mama Daisy heeft dat heel goed geregeld!
Welkom, Loulou, Hermes, Coco, Paco, Valentino en Daisy

08-07-2018
Bikkel voor en na

Is dit dezelfde kat? JA!
Bikkel is aids-positief, had bloedarmoede, rotte tanden, een volledig ontstoken bek.
Hij is enkele malen geopereerd, en werd al door menig publiek opgegeven als: "Ik zou hem een spuitje geven".
Weet je? Opgeven is de makkelijkste weg, wij besloten een ander pad te kiezen :-)
Ons opaatje kwijlt niet meer, wordt elke dag sterker en even de pootjes strekken. Zijn papjes beginnen plaats te maken voor gewone bakjes natvoer en hij heeft oog voor zijn omgeving.
DAT is wat je doelstelling moet zijn. Ook al is een diertje aids-positief en lijkt zijn toekomst uitzichtloos, je moet er gewoon keihard je best voor doen, meer is het niet... Waarom? Omdat elke zwerfkat de moeite waard is. Zij zijn net zo belangrijk als een wollige kitten of een speelse gezonde kat.

08-07-2018
Twee eenzame vriendjes gekoppeld :-)

Eergisteren, kwam er een kleine zwarte kitten bij ons binnen, die zojuist zijn zusje had verloren..
De melders vonden eerst zijn zusje. Ze was enorm verzwakt, de maden kropen al uit haar bekje.
Ze hebben zo goed als het ging de maden verwijderd en haar water in het bekje gedruppeld, vervolgens mocht ze binnenkomen in een dierenasiel.
Helaas werd er geen moeite gedaan om haar op te pakken en te bekijken, meer willen wij hier niet over kwijt...
Romeo werd later gevonden. Deze zwarte kleine man bleek gelukkig een vinnig ding, een lief ietwat mager, maar gezond manneke.
Hij mocht het vriendje worden van onze kleine Mobi!
Mobi was ook maar de enige kitten tussen de grote dames en heren, geen soortgenootje om echt mee te ravotten.
De kennismaking tussen de twee verliep voorspoedig. Mobi schrok wel een beetje van zijn vurige karaktertje, want Romeo daagde hem meteen uit tot spel ;-)
Maar ze zijn saampjes nu en we zien heus wel dat ze vaak saampjes tegen elkaar aan slapen hoor!

08-07-2018
Kamiel

Deze kleine meneer kwam bij ons binnen, omdat hij niet welkom was.
De meldingen die bij ons binnenkomen zijn heel verschillend, maar regelmatig met hetzelfde uitgangspunt: "Ik moet die niet."
Gezinnetjes worden verjaagd, omdat ze een smet zijn op het gazon. Ze moeten NU weg, omdat ze er niet naar kunnen kijken, de hond niet meer los kan lopen, ze een feestje hebben, ze het eten van de kippen opeten etc...
Er is weinig geduld en inlevingsvermogen. Dat er een oplossing moet komen ja, dat snappen we, maar waarom moet altijd alles NU?
Kamiel had eigenlijk een mama met broers en zussen. De buurman was er niet blij mee, waardoor de melders op een rustige manier hebben geprobeerd het eten geleidelijk aan te verplaatsen, verder weg van de buurman. Maar wederom was het geduld op en hij verjoeg het gezinnetje. Ze zijn allemaal vertrokken, behalve Kamiel. Waarom zo onverdraagzaam...
Kamiel was eventjes onder de indruk, maar gelukkig ontwikkelde hij zich tot een echte knuffel.
Hij zit nu veilig bij ons en heeft een leeftijdsgenootje om lekker mee te ravotten.
Natuurlijk wordt er gezocht naar zijn familie, maar het blijft altijd pijn doen, wanneer een gezinnetje uiteen gerukt wordt, omdat wij mensen voorbij lopen aan onze capaciteit van medeleven en compassie.

01-07-2018
In een put

Eergisteren kregen we een nare spoedmelding te verwerken.
De melders hebben een stuk grond met hangar en besloten daar met hun hond te gaan wandelen. De hond liep los en jaagde een poes weg van een put waarin de pomp van de vijver stond. Omdat de hond maar bleef blaffen naar de put, besloten de melders een kijkje te nemen.
En daar lagen ze dan... vier kleine hummeltjes van nog geen week oud. De weggejaagde poes bleek de mama van dit jonge grut te zijn.
Nadat men enkele uren later nog eens ging kijken, lagen de 4 hummeltjes er nog steeds, van mama geen spoor.
Uiteindelijk hebben ze ons gebeld en we besloten meteen poolshoogte te nemen.
Maar tijdens onze autorit bleek mama even terug te zijn gekomen, want er lagen ineens 3 kleintjes...
Ondertussen verstreken de uren en de 3 overige kleintjes lagen nog altijd in de put. Dilemma, dilemma... de put was totaal geen ideale plek voor hen, en we konden hen zo niet de nacht in laten gaan.
We besloten geen risico te nemen en brachten de drie in veiligheid.
Maar waar o waar was mama met haar kleintje gebleven... Er lopen daar veel zwerfkatten, zo lastig om haar schuilplaats te spotten.
In de gaten houden dan maar weer, en ondertussen heel goed voor haar die ukkies zorgen.
Welkom kleintjes..Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg