Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Wat maken we mee


2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | Eerdere berichten

December | November | Oktober | September | Augustus | Juli | Juni | Mei | April | Maart | Februari | Januari

31-03-2018
Meer dood dan levend


 
En ja hoor, we hebben weer een spoedmelding te pakken.... ditmaal uit Zonhoven. Het dierenasiel reed niet op, omdat ze enkel gezonde katten opvingen, en de politie had geen zin om in de auto te springen. Het zal je maar gebeuren, als je als dier enorm in nood zit.

Deze lieve jongen liep al een weekje in de wijk van de meldster te schreeuwen... Men dacht dat het een schreeuw om vrouwtjes ging, maar dit bleek echter niet het geval...
Vandaag zat hij in de regen, ineengedoken bij de melders in de tuin. Hij liet zijn kopje tegen de grond leunen, terwijl hij ondertussen rondjes draaide en overal tegenaan liep..
Gelukkig werden wij gebeld en konden we meteen ingrijpen, het klonk helemaal niet goed!
Daar aangekomen, konden we het kletsnatte lijfje oppakken en meteen in de warme auto leggen... Er zat niet veel leven meer in, zijn botjes waren voelbaar, zo mager.
Met de verwarming op 10, sjeesden we naar onze dierenarts die al was opgetrommeld.
Ons manneke kreeg meteen eerste hulp toegediend: Een warmte infuus, anti-shock, oppepper en onder de warmtelamp. Tevens is er bloed genomen. Zijn oogje is kapot, maar dat kan nog goed komen. Belangrijk nu is... hem door de nacht krijgen en alles op alles zetten!
En hij? Ons doorweekte katertje... hij wilde alleen maar slapen, terwijl hij zachtjes ronkend de aaitjes in ontvangst nam.
We gaan er weer voor, zoals altijd... duimen jullie mee? Het zal nodig zijn.

23-03-2018
Hereniging mama en babies!

Dagen verstreken, maar de kleine mondjes werden gevuld. Een zacht gespin, een tevreden boertje, drie kleine lijfjes sliepen opeengestapeld in de couveuse. Tevreden. Maar er was iets niet juist... ze hadden een mama, maar zij was de grote afwezige. Waarom?

Mama koos een veilig plekje uit in een parkeergarage in aanbouw, in Tongeren. Lekker knus met haar kleintjes genesteld tussen het isolatiemateriaal. Maar deze veilige plek, bleek e...igenlijk de gevaarlijkste ooit.
Nietsvermoedend werd op een ochtend al het isolatiemateriaal weggesleept door een aantal werkmannen, dat was hun missie. Zij wisten niet dat daar een gezinnetje lag, zij wisten niet dat hierdoor het gezin werd gescheiden.
Mama vloog uit paniek weg, rende en rende, haar kleintjes bleven verweesd achter. Door het gesleep, stierf een kitten ter plekke. De grote stoere werkmannen waren er het hart van in.
Onze hulp werd ingeschakeld. De vangkooi werd geplaatst voor mama, en de kleintjes werden veilig ondergebracht bij onze opvangmama.
Millie, Doris en Dabber bleken tevreden kittentjes, mama had heel goed voor hen gezorgd. Maar waar ben je lieve mama, waar...
Onze opvangmama reed elke nacht naar de vangkooi om deze te inspecteren, ook de concierge checkte overdag de kooi. We vingen een rode kater, soms viel de kooi dicht, maar gisteravond was het dan zover...
Er zat een poes in!
Ze was bang, maar rustig. Ze ging mee... met een snel kloppend hart lieten we haar vrij in een afgesloten kamer. We voelden aan haar buikje, ja ze was zogend. Later hoorden we ook van de aannemer dat zij wel degelijk de mama was, hij herkende haar meteen van de foto.
De kittens werden uit de couveuse gehaald, op hoop van zegen.
Mama had het eerst niet in de gaten en liep wat rond te neuzen in de kamer. Uiteindelijk zocht ze een plekje op in een klimpaal. Heel snel legden we de kleintjes erbij en toen... toen spatte de liefde er vanaf!
Ze begon hen driftig te wassen, een luid gespin uit haar keeltje.
Ze bleef nog even argwanend naar de omgeving, maar uiteindelijk wist ze dat het goed was.
Ze legde zich neer en de kittentjes begonnen te drinken. Ze wilde niet meer uit haar holletje komen, ze blies zelfs even om duidelijk te maken: " Ik ga nergens meer heen, zij zijn van MIJ!"
De nacht verliep rustig, er klonk enkel gespin uit het holletje. Haar ogen spraken boekdelen, en bij ons rolden enkel traantjes over de wangen..
Ze zijn weer samen, het gezinnetje is nu eindelijk compleet.
De couveuse mag uit, nu is het alleen nog maar genieten.

Lieve Millie, Dabber en Doris... kruip maar lekker dicht tegen jullie mama, er gebeuren geen enge dingen meer

23-03-2018
Mama Nova en haar babys

Eergisteren kwam er een jong gezinnetje bij ons binnen.
Er liep al geruime tijd een tamme zwerfkat rond bij meldster. Ze liet zich niet altijd zien, maar er stond altijd eten voor haar klaar en er was een plekje om te schuilen in de garage, samen met nog enkele zwerfkatten.
Echter zag men enkele dagen geleden dat Nova zwanger was. Ojee...
Vanwege het koude weer, werd ze naar binnen genomen en die nacht beviel ze prompt van een vierling. En nu?
Gelukkig hadden we een opvanggezin vrij, en kon het gezinnetje bij ons binnenkomen.
De zoon van het opvanggezin riep spontaan: "Mama, ze zijn zo lief. Ik moet er bijna van huilen!"
Welkom lieve Nova, Nouke, Flokke, Youki en Maus. We zijn heel blij dat we jullie nu mogen vertroetelen.

23-03-2018
Drie moederloze kittens

En nog meer kittentjes...
Drie moederloze kittentjes, rond de 10 dagen oud, zouden zijn gevonden in het bos.Er lag helaas 1 gestorven kittentje bij, en mamapoes was nergens te bespeuren.
De kittens kwamen echter warm binnen, rustig, gezond en lekker rond. Hele tevreden kittentjes eigenlijk...
Ze drinken hun flesje prima en gaan vervolgens weer slaapje doen in de couveuse.
(Foto Lilo en Nani)

23-03-2018
En de kittens stromen binnen...

We hebben ondertussen al verschillende nestjes binnen, piepkleine kittentjes. Is het seizoen dan toch echt gestart?
Eergisteren kregen we een droevige melding uit Tongeren.
Op een bouwwerf werd er flink gesjouwd met isolatiemateriaal. Maar wat men niet kon voorspellen... er sprong pardoes een mamapoes uit het materiaal en zette het op een lopen...
Verdere inspectie bracht de bouwmannen bij 4 hele jonge kittentjes. Vanwege het gesjor aan de materialen, stierf er ter plekke al een kittentje. Daar konden de mannen niks aan doen, wie kon weten dat daar zich een jong kattengezinnetje bevond...Heel triest.
Het werk kon niet stilgelegd worden, en de zoektocht naar mamapoes leverde niks op. De tijd begon te dringen, de kittens moesten in veiligheid worden gebracht. We besloten het nestje op te halen, maar tevens een vangkooi achter te laten. Na de werkuren zou de kooi opgespannen worden, in de hoop dat mama terugkomt EN de kooi in zal lopen...
Ons hart breekt een beetje, we vinden het zo verdrietig. Maar we zullen ons best doen, om mams te vangen.
Ondertussen liggen de drie kleintjes tevreden in de couveuse.

20-03-2018
Belle, spring-in-het-veld

Deze week kwam er een leuke huppel in onze opvang. Het begon eigenlijk niet zo goed...
Deze jonge meid werd gevonden in Maasmechelen. Ze liep daar al enkele dagen in een tuin met een gewond staartje. De meldster had het vermoeden dat ze was afgezet, omdat ze plots uit het niets voor haar deur zat. Maar goed, dat is speculeren, we weten het niet.
Deze lieve mevrouw nam het katje op en verzorgde het 2 dagen. Belle kon helaas niet blijven, dus kwam ze bij ons.
Dat staartje zag er inderdaad niet goed uit, het leek wel aan het afsterven..
Dussss, een afspraak met de dierenarts gemaakt, en daar kon ze meteen blijven. Haar staartje was inderdaad even plat gezegd "aan het wegrotten", dus deze moest eraf.
Geen drama, wat moet dat moet.
Nou, een dag na de operatie was mevrouw al op verkenning hoor, in ons asiel Villa Vagebond Leukerdje!
Ze is rond de 7 maandjes oud en zeer nieuwsgierig! Met haar wijsneusje in de lucht en een trots half staartje, is ze op inspectieronde

20-03-2018
En we zijn begonnen...

Zo vroeg in het jaar, zo koud buiten en nu al ons eerste nestje van dit jaar te pakken.
Gisteravond kregen we een melding uit Helchteren. Er lagen 4 kittens in een kippenhok van maximaal 1 week oud, mama begaf zich in de buurt.
De bedoeling was en is, om het hele gezin samen te houden en hen zo snel mogelijk in veiligheid te brengen.
Helaas moest het kattengezin zsm weg, de melder was niet blij met de ingenomen plek in het kippenhok. Daar aangekomen, bleek dat mamapoes opvallend minder aanwezig was bij haar kroost. Ze liep voornamelijk rond in de wei en de kittens waren ook erg onrustig.
Gewapend met twee reismanden, begonnen we aan de missie. Helaas liet mama zich niet echt benaderen, daar moesten we andere middelen voor gaan gebruiken. Besloten werd wel alvast het nest in veiligheid te brengen.
Mama, mama toch, we willen je helpen meisje. Dan kun je fijn samen bij je kindjes in een warme omgeving gaan liggen en dan gaan we je vertroetelen...

Momenteel staat de vangkooi op scherp en hopen we op een snelle hereniging, want... wie kan er nu beter voor haar kindjes zorgen!
Gelukkig zijn we goed voorbereid en hebben we de nodige expertise in het grootbrengen van moederloze kittens. Onze couveuse is weer in gebruik en helaas is nu dus bij ons officieel 'het kittenseizoen' van start gegaan...
We hopen echter dat het nog eventjes duurt, want het gaat weer koud worden buiten...

19-03-2018
Feniks update

Update Feniks

Op 14 maart kwam Feniks bij ons binnen. Dagenlang zat ze ineengedoken onder een auto, haar snoetje zo triest, ogen zo dof, geen enkele reserve meer...

Haar leven hing (of hangt?) aan een zijden draadje, onze dierenarts maakte zich ernstige zorgen. Er was zoveel mis met haar: Uitgemergeld, onderkoeld, uitgedroogd, zware niesziekte, niet kunnen eten vanwege een flinke ontsteking, ze heeft zelfs een gespleten gehemelte, plus neurologische problemen. Feniks haar oogjes flikkerden van links naar rechts en ze viel om...
Onze dierenarts heeft zich enorm ingezet voor haar, en hopelijk wordt dat haar redding. Ze kreeg een infuus, allerlei medicatie, plus dwangvoeding.
Ons meiske is al oud, maar wat een enorme vechter! Ze gaf niet op, toonde hoeveel wilskracht ze had, ook al zat werkelijk alles tegen.
Vanmorgen gaf onze dierenarts haar het voordeel van de twijfel. Ze mocht verhuizen, naar een ervaren gastgezin. Liefde en huiselijkheid tellen nu heel zwaar mee.
Feniks staat nog altijd wankel op haar pootjes, maar ze is zo ontzettend kranig en lief! Ze deelt kopjes uit, een zacht spinnertje in haar keel, maar ook veel slapen... Dat is heel belangrijk.
Lieve Feniks, jouw naam moet een bijzondere betekenis krijgen. We gaan niet voor minder meiske.
Elk uur krijgt ze haar krachtpapjes via een spuitje, en ze ligt lekker warm op drie snuggles. We gaan nog even verder met duimen, doe je weer mee?

15-03-2018
Op hoop van zegen

Daar zat ze dan, ineengedoken onder een auto in Schulen. Haar snoetje zo triest, ogen zo dof,  geen enkele reserve meer. Gedoemd te sterven.
Haar velletje plakte troosteloos om haar botjes. Een skelet met een kloppend hart. Het was lang geleden dat iemand zich om haar had bekommerd, haar een bakje eten had toegeschoven. Feniks had geen toekomst meer, zo leek het...

Gisteren kregen we deze melding:
Er zat al enkele dagen een hoestende kat onder de auto die er wat belabberd uitzag. Wanneer de melder in de buurt kwam, begon ze te blazen en uit te halen.
Het klonk niet als een stervend katje, maar achteraf zijn we zo blij dat we meteen zijn gaan rijden!
We plukten haar voorzichtig van straat, ze liet gewoon alles toe, en we legden haar in ons mandje. We voelden niet eens dat er een diertje in zat, zo licht en breekbaar. We wisten enkel dat ze in ons mandje zat vanwege het vreselijke rochelende geluid. De status van bezorgdheid sloeg om in ernstige ongerustheid. Onmiddellijk naar onze dierenarts!
Daar aangekomen, keek onze arts niet blij. Haar ademhaling was erg versneld, haar bekje deed enorm veel pijn, ze zat verstopt vanwege de niesziekte en ze was ernstig verzwakt. Ze woog amper 1.7 kilo, en dat was eigenlijk het gewicht van haar botjes en haar vacht. "Reserve nul" zei onze dierenarts bezorgd. Haar oogleden stonden zelfs naar binnen gekruld, omdat de vetkussentjes waren geslonken.
Wat was de reden dat ze al zo lang niet had gegeten, was het een tumor? Ze werd aan het infuus gelegd, lekker onder de warmtelamp en kreeg warme slobberpapjes. Die gingen er goed in!
Vandaag was onze dierenarts een beetje optimistisch. Ze at heel goed, en was zo blij en dankbaar. Lieve Feniks. Kopjes geven en alles gewoon ondergaan, wat een lief diertje...
We hopen zo vurig dat ze het redt, moet gewoon! Ze moet nog even bij onze dierenarts blijven, maar we kunnen niet wachten om haar straks lekker te vertroetelen en geliefd te doen voelen...
Duimen jullie mee?
 
 

15-03-2018
Klaasje

Deze oudere meneer is blind. Hij kwam afgelopen weekend bij ons binnen, omdat er geen plaats was in het plaatselijk dierenasiel.
Het probleem was, wanneer wij hem niet zouden opvangen, hij terug de straat op moest. Dat was een no go.
Klaasje is een rustig diertje, maar nog erg onder de indruk. Hij heeft nog maar 2 tandjes, een verfrommeld oortje en last van oormijt.
De foto is genomen op de behandeltafel van de dierenarts, waar hij zich bang, maar gewillig liet onderzoeken, de lieve schat.
Het is ook goed voor te stellen... je bent blind, al wat ouder, en dan nog zo'n grote verhuis naar een onbekende omgeving met vreemde geuren en handen. We gaan hem daarom ook extra structuur bieden.
Neem je tijd maar Klaasje, alles komt goed... beloofd x

12-03-2018
Volle bak nieuwe opvangertjes!

Afgelopen week was het een drukke bedoeling in onze Villa. Maar liefst zes nieuwe vriendjes mochten we verwelkomen, waaronder Pjotr op de foto.
Pjotr zou om een spoedmelding gaan. Hij lag gewond bij iemand in de tuin in Genk. Hij kon zijn achterpoten niet gebruiken. Een half verlamd katje is voor ons spoed, dus we besloten onmiddellijk in de auto te springen. Katje in de reismand en snel naar ons kattenasiel rijden, zodat we hem eerst even konden bekijken. Het toeval wilde, dat er een vergadering was in het asiel, dus konden er maar liefst 11 man zich over Pjotr buigen ;-)
Gelukkig leek het in de eerste instantie niet zo dramatisch. Hij was zeker niet verlamd, stond gewoon op zijn 4 pootjes. Maar zijn achterpoot is flink gezwollen, dus daar moet zeker naar gekeken worden. Ondertussen voelde Pjotr zich al helemaal op zijn gemakje. Lekker kopjes geven, spinnen... een heel dankbaar lief diertje.
Vandaag zijn we naar de dierenarts gereden en hij is daar moeten blijven. Zijn poot is flink ontstoken en voor de zekerheid worden er foto's gemaakt, om een breuk uit te sluiten. En aangezien hij ongecastreerd was, laten we dat probleempje ook even oplossen ;-)

12-03-2018
"Als je hem terugbrengt, neem ik mijn geweer en los ik het zelf wel op!"

Aldus een blijkbaar schietgrage jager...
Remy liep al enkele jaren in de buurt rond. Hij werd verjaagd en was amper ergens welkom, behalve bij een aardige mevrouw.
Remy is een lieve jongen en zocht naar genegenheid en aandacht. Hij kroop geregeld bij de mevrouw door het kattenluikje, en ze vond hem dan ook meer dan eens stiekem slapend op haar bed.
Een zwerfkattenproject besloot hem te vangen voor castratie. De bedoeling was, dat hij na de operatie terug zou gaan naar de oude woonplek.
De nare meneer dacht daar heel anders over. Hij mocht absoluut niet terugkomen, hij was de kat meer dan beu. Het interesseerde hem niet wat ze met de kat deden, sterker nog, zijn antwoord bleek: "Als je hem terugbrengt, neem ik mijn geweer en los ik het zelf wel op!"
Terugzetten was geen optie, dus wij werden benaderd. Nou, deze zwarte parel was meer dan welkom bij ons hoor! Kom maar lekker Remy.
Gelukkig voelt hij al snel op zijn gemakje. Het is een echte schat.
Het is goed nu Remy, het ronddolen is voorbij. Strakjes gaan we voor jou een fijn huisje zoeken, beloofd!

04-03-2018
Figaro en Shadow achtergelaten door hun baasjes

Het is me wat, de zoveelste melding waar de katten de dupe zijn geworden.
Ooit hadden mama Figaro en haar zoon Shadow een huisje. Maar soms kan het verkeren en het koppel ging uit elkaar. Je zou zeggen dat er duidelijke afspraken omtrent de dieren werden gemaakt, maar helaas belandde het duo op straat.
Een dame in de buurt, voert al geruime tijd zwerfkatten, dus ze besloot ook hen van een dagelijks bordje eten te voorzien. Gelukkig maar, anders waren ze volledig aan hun lot overgelaten.
Maar het tamme gezinnetje hoorde niet op straat, het zou zo fijn zijn wanneer zij een nieuwe kans kregen op adoptie, een echt warm huisje. Daarom besloten we hen op te nemen.
Mama Figaro is een heel lief meisje. Ze is nog een beetje terughoudend, maar wat wil je, na zoveel belevenissen... even op adem komen hoor.
Shadow heeft een open karaktertje, hij krijgt maar geen genoeg van aaitjes en knuffels van ons mensen, de lieve schat.
Beiden zijn trouwens nog niet geholpen, dus we hebben uitbreiding kunnen voorkomen, want volgende week gaan we daar even werk van maken!
Welkom lieve mama en zoon, we zijn blij dat we jullie nu kunnen vertroetelen!

04-03-2018
Lieve Lenny

Lieve LennyDit mooie meiske zat 's avonds, bij de auto van de meldster, helemaal ineen gedoken te miauwen. Omwille van de kou, heeft de meldster haar binnen genomen voor de kille nacht. Maar Lenny kon niet blijven, en rondvraag in de buurt leverde niets op.
We hebben Lenny daarom opgehaald en nu is ze fijn warm bij ons binnen!

Gisteravond was ze erg onder de indruk, bang en over haar toeren. Vandaag is ze al goed op haar gemak! Lekker fletsen en om aandacht vragen. Ze draait helemaal rond je benen en is nu al gek op spelen Komt goed met deze schattige meid.Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg